Mogen werkgevers hun werknemers verplichten om thuis te blijven?

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
De bank BNP Paribas Fortis verplicht haar werknemers die terugkomen van een gebied waar besmettingen met het coronavirus zijn, mogen minstens twee weken lang niet naar kantoor komen. Maar kan dat eigenlijk wel? Mogen bedrijven je verplichten om thuis te blijven en vakantie te nemen?
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Veronique Leroy, adviseur sociaal recht bij VOKA, gelden er enkele principes. Zo is er enerzijds de vrije keuze van de werknemer. “En vakantie is in principe vrij te kiezen, tenzij het collectief verlof is”, duidt Leroy.

In deze situatie is er echter sprake van een grijze zone: “Als werkgever ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn, en de gezondheid je werknemers, al je werknemers.”

Daardoor ontstaat er volgens Leroy een conflict bij werkgevers: “Je merkt dat sommigen zeggen “De veiligheid van alle werknemers primeert, boven het individuele””. Om meer duidelijkheid te krijgen, willen werkgevers met de overheid samenzitten. Tot dan blijft het bij een overleg tussen de werkgever, werknemer en een bedrijfsarts. 

Lees ook: Op vakantie geweest in Italië? Werknemers BNP Paribas Fortis moeten zeker twee weken thuis blijven, ook andere bedrijven nemen drastische maatregelen
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Nuyts

  Ja dat mag, verplicht thuisblijven = verplicht betalen.

 • Jan Boden

  Een werkgever kan zijn werknemers alles verplichten.

 • vangeel guido

  Het kan dus niet.

 • Lisette Nelissen

  En onze scholen en openbare diensten? Gaat men wachten tot er doden zijn om preventieve maatregelen te nemen? In Frankrijk beseft men tenminste het gevaar.

 • Kim Vanderpoort

  Typisch.. ze doen hier weer niks tot het escaleert