Minister van Toerisme Demir wil met druktebarometer toeristen in Vlaanderen spreiden

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).
Photo News Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft begrip voor de ongerustheid bij de ziekenhuizen aan de kust over de komst van tweedeverblijvers én dagjestoeristen. “Dit gaat over de volksgezondheid. De ziekenhuizen moeten de capaciteit aankunnen”, zei ze bij VTM NIEUWS. Demir lichtte ook haar toerismeplan toe waarmee ze binnenlandse toeristen wil spreiden over verschillende bestemmingen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Verschillende kustburgemeesters verklaarden eerder deze week dat het onmogelijk is om het verbod op de komst van tweedeverblijvers nog te handhaven. “Ik wil niet tegen het advies van de Veiligheidsraad ingaan. Ik ben gewoon eerlijk en zeg dat dit niet te controleren is door de politie”, zei burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld). Jean-Marie Dedecker (Middelkerke) riep zelfs op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en zei in de Kamer dat hij vanaf 18 mei geen controle meer zou doen op tweedeverblijvers.

Overleg met burgemeesters en gouverneur

“We hebben een debat gehad met de kustburgemeesters”, zei Demir. “Het is ook dubbel: eerst mogen de tweedeverblijvers niet komen, nu moeten zo snel mogelijk komen. Maar ik als minister van Toerisme beslis daar niet over. Dit gaat over volksgezondheid.”

De kwestie van tweedeverblijvers en dagjestoeristen zal maandag besproken met de kustburgemeester en de West-Vlaamse gouverneur, zei Demir. “Ik heb ook begrip voor het argument om toeristen in fasen te laten komen. Volksgezondheid is belangrijk en het is belangrijk dat de ziekenhuizen de capaciteit aankunnen”, aldus Demir.

Ze benadrukt ook dat als er een versoepeling komt, het niet enkel om tweedeverblijvers met een woning moet gaan, maar ook over vaste staanplaatsen op campings. “Geen twee maten en twee gewichten op dat vlak”, luidt het.

Als het druk is aan de kust kunnen mensen bijvoorbeeld naar de provincie Limburg gaan of een citytrip boeken

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA)

De minister heeft ook een spreidingsplan voor als de Vlamingen deze zomer niet naar het buitenland op reis kunnen en mogelijk in eigen land blijven. Demir daagt iedereen uit om Vlaamse parels te herontdekken en gaat een “Ontdek Vlaanderen”-platform uitrollen, met daarbij een druktebarometer zodat mensen kunnen zien waar en wanneer het druk is. 

“Als het druk is aan de kust kunnen mensen bijvoorbeeld naar de provincie Limburg gaan of een citytrip boeken. We willen veiligheid combineren met een zomers gevoel. De sector is zeker goed voorbereid. We gaan alles op alles zetten zodat alles veilig kan verlopen en zodat er ook genoeg capaciteit is op campings, in B&B’s en meer. Er zullen veel opties zijn”, aldus Demir.

Voor een regeling omtrent toeristen uit het buitenland is nog Europees overleg nodig, zei Demir ook nog.

Lees ook:

Dedecker: “Vanaf 18 mei doe ik geen enkele controle meer op tweedeverblijvers”

Kunnen we dit jaar nog op reis? Zo is de situatie in jouw vakantieland (+)
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philomene Mussche

  Ik heb vorig jaar in maart al geboekt voor dit jaar in juni .Nu vraag ik mij toch af of ik als huurder mag en kan gaan. In de week ben ik er alleen en weekends komt mijn echtgenoot .Ikzelf ben nu 64 jaar die regels is dus echt om zot van te komen .Ik ben longpatient en de zeelucht zou mij echt weer eens goed doen .Als iedereen wat respect geeft voor elkaar moet en kan dit haalbaar zijn .Juni maand is trouwens de maand van 60 plussers .En uiteindelijk is er een verlies voor de eigenaars

 • Jan Van den Berg

  Ayron Blancke je loop achter hoor ; merendeel frankrijk is de straal van 100 km als voorbij . en mensen als je vlaanderen wilt ontdekken , er zijn mooie hoekjes ook in het groene vlaanderen waar het merendeel van jullie door vliegt zonder er aandacht op te hebben

 • ariane inslegers

  Hopelijk kunnen we nu met onze mobilhome ook eens groen licht krijgen.

 • Reinhard Laureys

  Vergeet A.U.B. de autocarsector niet

 • sylvain roobaert

  Gaan ze eindelijk eens beseffen dat er op uit trekken met camper of caravan het veiligste is van allemaal . Die gaan niet op hotel of appartement maar betalen wel taks , verzekering en bijkomende kosten om ter plaatse te blijven staan , benieuwd wat die zo gezegde wijzen nu weer gaan beslissen .