Man zet Anna en haar elf maanden oud zoontje op straat: “Gelukkig kon ik terecht bij daklozencentrum”

VTM Nieuws
Het aantal dakloze vrouwen en jongeren in Vlaanderen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat meldt het Centrum Algemeen Welzijnswerk die opvang voor daklozen organiseert. De grootste oorzaak is de huisvestingsmarkt die almaar ontoegankelijker wordt. Anna, die haar verhaal anoniem vertelde aan VTM Nieuws, is een van hen.

De vrouw verblijft sinds begin deze maand met haar zoontje van elf maanden in een van de zes opvangcentra voor daklozen in Gent. Ze werd door haar man van de ene dag op de andere op straat gezet.

“Mijn man beledigde mij en behandelde mij slecht. Toen ik hier de laatste keer kwam, heeft hij me geslagen. Naar hier komen was mijn redding.”

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk ziet de laatste jaren almaar vaker vrouwen naar de daklozencentra komen. De verhouding man-vrouw was vroeger 80-20, nu is het percentage vrouwen gestegen tot 40 procent.

“Het ligt voornamelijk aan de ontoegankelijkheid van de huisvestingsmarkt”, aldus medewerker Alain Slock. “Voor mensen met een beperkt inkomen wordt het heel moeilijk om de huur te betalen. Een studio of appartement wordt te duur.”

Anna heeft geen inkomen en kon niet terecht bij vrienden of familie. Ze is dan ook dankbaar dat ze opvang gekregen heeft. “Gelukkig heb ik dit centrum gevonden en hebben ze mij en mijn zoon opgevangen. We kunnen eten en we hebben een dak boven ons hoofd. Dat is beter dan niks uiteraard.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  ik kan het alle vrouwen alleen maar aanraden: zie dat je niet financieel afhankelijk bent. Een werkende moeder is geen slechte moeder.

 • danny janssens

  zij kan hem verplichten het huis te verlaten zelfs als het zijn eigendom is in het belang van het kind maar moet dan wel een advocaat raadplegen

 • Francinne Declerque

  Hoe kan je nu straffeloos je kind en vrouw aan de deur zetten ? Op zijn minst moet hij onderhoudsgeld dokken voor zijn kind ?

 • Leopold Vanhoof

  En dat zal er de volgende jaren niet op verbeteren want er moeten steeds meer mensen gehuisvest worden en oude huurwoningen zullen meer en meer verdwijnen door de steeds toenemende eisen waaraan het pand moet voldoen.

 • Gilbert Vermeersch

  De aanklacht is huiselijk geweld. Dat heeft niks te maken met te dure huisvesting of sociale woning, die die vrouw ook niet kan betalen gezien geen inkomen. Straf die gewelddadige man voor slagen en verwondingen(?) en het aan de deur zetten van vrouw met kind.