Faroek over foto in onderzoek naar Bende van Nijvel: “Persoon moet gezocht worden in milieu van practical shooting”

Faroek Özgünes en de net vrijgegeven foto van een onbekende man in het Bende van Nijvel-onderzoek.
HLN/Federale politie Faroek Özgünes en de net vrijgegeven foto van een onbekende man in het Bende van Nijvel-onderzoek.
In het onderzoek naar de Bende van Nijvel schakelen de speurders de hulp in van het publiek om een man met een Italiaans geweer op een foto te identificeren. Volgens Faroek Özgünes van VTM Nieuws moet de persoon gezocht worden in het milieu van practical shooting. “Dat zijn een soort van schietclubs waar speciale technieken werden aangeleerd.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel schakelen de speurders de hulp in van het publiek om een man met een Italiaans geweer op een foto te identificeren. Een speurder kreeg de afbeelding al in 1986 in handen met de boodschap “dat deze man belangrijk kon zijn voor het onderzoek”.  In het opsporingsbericht staat ook een datum: 13 maart 1982. Vermoedelijk gaat het om de datum waarop de afbeelding werd ontwikkeld. 

“Die foto is in 1986 bij de Delta-cel in terechtgekomen. Uiteraard hebben de speurders geprobeerd om de man te identificeren, maar dat is in al die jaren nooit gelukt. De onderzoeksrechter in Charleroi verspreidt de foto opnieuw, nu naar het publiek, met de bedoeling om te weten te komen wie die persoon is.” 

Volgens Özgünes moeten we de persoon gaan zoeken in het milieu van practical shooting. “In de jaren 70 en 80 waren er schietclubs waar de ‘cooper-techniek’ werd toegepast: men schiet niet op een vast doel, maar men beweegt de hele tijd terwijl men schiet: duiken, vooruitgaan,...” Dat is een belangrijk element omdat bij de bloedige overvallen op grootwarenhuizen, zoals in Aalst in 1985, politietechnieken gebruikt werden en die werden aangeleerd in die schietclubs. 

“Die clubs worden ook in verband gebracht met extreemrechts", aldus Özgünes nog. “Een van de hypotheses is dat de rijkswacht geïnfiltreerd werd door extreemrechts. Dan komen je bij namen als Westland New Post (WNP) en Front La Jeunesse. Extreemrechts zou zo hebben geprobeerd om een staatsgreep te plegen.”

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel probeert men alles uit de kast te halen. Alle elementen die nu nog kunnen leiden tot een opheldering worden naar boven gehaald

Faroek Özgünes

Jean Bultot

Een van de bekendste namen die dan opduikt is Jean Bultot, gewezen adjunct-directeur van de gevangenis van Sint-Gillis. Ook Madani Bouhouche, een ex-rijkswachter die in 2005 overleed in Frankrijk, werd al vaak genoemd in het dossier.

Waarom geeft men nu, 34 jaar na de tip, de foto opnieuw vrij? “In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is men nu aan het proberen om alles uit de kast te halen. Alle elementen die nu nog kunnen leiden tot een opheldering worden naar boven gehaald. Er worden 1.100 tips onderzocht. Elke naam die genoemd wordt in het onderzoek wordt aan een DNA-test onderworpen. Bij een deel is al test afgenomen, en die zijn allemaal negatief. Men wil alsnog voor een doorbraak zorgen. Over vijf jaar, in 2025, is het afgelopen en is de zaak voorgoed verjaard”, besluit  Özgünes.

Lees ook: De Bende van Nijvel, al meer dan 35 jaar een mysterie: deze onderzoekspistes liepen allemaal dood (+)
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Boon Steven

  Weet niet wasrom maar er klopt iets niet met die foto ,hoe kan zijn rechterhand belicht zijn als de zon van de andere kant komt ,de helft van zijn lichaam heeft schaduw ...?

 • François Van Mol

  Hier gaan we weer ,alweer de schietclubs viseren .Wanneer houd dit op? Het is al pure kafka dat die foto pas nu getoond wordt . In dit dossier is al 1000 keer gezondigd tegen alle gezonde logica. Hoe zou dat nu toch komen .

 • Rudi Swinnen

  Dat het 34 jaar geduurd heeft om een foto openbaar te maken is op zijn minst verdacht . Degene die dit zo lang heeft kunnen tegen houden weet er waarschijnlijk meer van .

 • Danny De Ruelle

  als dit weer geen politiek gerichte propaganda is,veel te laat en not to the case, de piste die een ex rijkswachter heeft gelanceerd over de video die bestaat uit de bar de roze balletten waar de overvallen besproken zijn en wie er toen allemaal aanwezig was zich te vermaken met minderjarigen, die piste moet onderzocht worden en het zou mij niet verwonderen dat Dutroux daar meer van weet welke hoge piefen daar aanwezig waren, maar daar zwijgt men over in alle talen.

 • Max Le Normand

  Die mannen mogen niet gevonden worden.Zelfs moest er een bendelid onenbaar komen verklaren dat hij tot de bende van Nijvel behoorde zullen de onderzoekers beweren dat hij liegt. Spijtig dat de gerechterlijke overheid in deze zaak niet met even veel ijver is opgetreden als voor de zaak van katje Lee. Het is maar pas nadat Bouhouche enige jaren geleden in Zuid Frankrijk is omgekomen doordat er een tak op zijn kop is gevallen dat men zijn huis gaan onderzoeken is.