Epidemioloog Van Damme: “Liever nu kleine stap vooruit, dan te grote stap waarop later moet worden teruggekomen”

Epidemioloog Pierre Van Damme
VTM NIEUWS Epidemioloog Pierre Van Damme
Met de beslissing om vanaf zondag iets meer sociale contacten mogelijk te maken, heeft de Nationale Veiligheidsraad gekozen voor een "geleidelijke opening van de silo's". Dat zei epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) bij VTM NIEUWS. "De overheid legt een stuk verantwoordelijkheid weer in handen van het grote publiek. Het is heel belangrijk dat we dat au serieux nemen.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Nationale Veiligheidsraad laat toe dat elk gezin vanaf zondag vier bezoekers ontvangt. Het moet wel steeds gaan om dezelfde vier mensen, die bovendien niet bij anderen op bezoek kunnen gaan.

Door het bezoek te beperken tot vier mensen, wordt volgens Van Damme gekozen voor een geleidelijke opening van de "silo's" van mensen die met elkaar in contact komen. Omdat het steeds om dezelfde vier mensen gaat, wordt bovendien voorkomen dat het gaat om een te snelle uitbreiding van het netwerk. "Er is gekozen voor een middenweg", zegt Van Damme. "Maar liever nu een kleine stap vooruit, dan een te grote stap waarop later moet worden teruggekomen.”

Discipline

"We gaan creatief moeten zijn om te bepalen wie we daarvoor gaan kiezen", klinkt het nog. "Je gaat een soort van 'contract' maken om te stellen: die mensen komen bij ons, maar ook alleen maar bij ons. Dat vraagt heel wat discipline en heel duidelijke afspraken onder elkaar. De overheid legt een stuk verantwoordelijk weer in handen van het grote publiek. Het is heel belangrijk dat we dat au serieux nemen en dat heel correct doen.”

De beslissing toont volgens Van Damme ook aan dat er is "geluisterd naar de vraag om sociale contacten". "Dat is ook wat we terugvonden in de grote corona-enquête. Dit is heel moeilijk geweest voor heel wat gezinnen, ik denk zelfs voor de meeste Belgen.”

Van Damme kwam ook terug op de beslissing om het dragen van mondmaskers sterk aan te raden in winkels. Dat is volgens hem vooral belangrijk omdat afstand houden daar moeilijk gegarandeerd kan worden. "Als je naar de winkel gaat, kan je verwachten dat het daar drukker is dan thuis. Neem dan inderdaad een mondmasker mee en draag het. Dan ben je extra gerust." 

Lees ook:

Aan deze regels moeten klanten zich houden wanneer winkels weer opengaan maandag
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Desmet

    Dit is geen kleine stap, dit is gewoon lockdown over... niemand kan controleren hoeveel mensen (en zeker niet welke) je over tijd ziet en de winkels mogen allemaal open... welke lockdown is er dan nog effectief?

  • Wendy Van Meel

    Kleine stap vooruit?? Zo gooien zo goed als alles open op 1 week tijd. Let op mijn woorden. Binnen 1 maand zitten we allemaal weer binnen in nog een strengere lockdown door dat alles zo s el open gaat, alles word weer toe gelaten en nog altijd idioten die zich nergens aan houden.

  • Jan Paulussen

    Uiteraard kan je niet voorzichtig genoeg zijn... Vooral niet als ambtenaar, vastbenoemd en met toch een vast hoog loon. Dat ondertussen mensen hun inkomen, hun baan of zelfstandigen zelfs alles waar ze een leven voor gewerkt hebben maakt voor deze ambtelijke experts niet uit natuurlijk...