‘Make Belgium Great Again’ confronteert politici met familie doodgereden fietsers: “Moordstrookje, zelden was een woord zo goed gekozen”

Make Belgium Great Again
VTM Make Belgium Great Again
In Make Belgium Great Again neemt presentatrice Frances vanavond een aantal Vlaamse politici mee op een fietstocht. Met maar één doel: aantonen hoe triest het is gesteld met de veiligheid voor de fietsers op onze Vlaamse wegen. Om haar boodschap nog meer kracht bij te zetten, confronteert ze hen na afloop ook met familieleden en vrienden van fietsers die in het verkeer zijn gestorven.

Samen met Ben Weyts (N-VA), Hilde Crevits (CD&V), Alexander De Croo (Open Vld), John Crombez (sp.a) en Meyrem Almaci (Groen) fietste Frances Lefebure langs een aantal zwarte verkeersknooppunten. In de hoop dat ze dat ze degelijke maatregelen nemen om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren. 

Op het einde van de tocht wacht de politici echter een verrassing: een lange rij van familieleden en vrienden van fietsers die in het verkeer zijn gestorven zijn. Een harde confrontatie voor de politici. “Moordstrookje. Zelden was een woord zo goed gekozen”, klinkt het uit de mond van de nabestaanden. “Ons land is namelijk het derde meest dodelijke land voor fietsers in Europa.” 

Ze hopen allen maar één ding: dat de politici van de verkeersveiligheid voor fietsers een prioriteit maken. “Het zou de ouders die een kind hebben verloren een enorm plezier doen. Het is misschien een cliché, maar dan is de dood van ons kind niet voor niets geweest.”

Van de betrokken politici wilde enkel Hilde Crevits reageren. “Ik was diep onder de indruk van de warmte die de groep uitstraalde. Zulke immense verliezen en toch zoveel engagement om inspanningen te leveren voor een veiliger verkeer. Een thema dat ons allemaal na aan het hart ligt. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Na de opname ben ik nog een poosje met verschillende mensen van de groep blijven napraten. Uiteraard begrip voor de vraag voor een hoger budget. Dat komt er ook.”

‘Make Belgium Great Again’, vanavond om 19.55 uur op VTM
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Nols

  En dan maak je in Vlaanderen elke dag mee dat de facteurs met hun camionettes links op het fietspad rijden, de politie die voorbij rijdt en de facteur goeiendag wuift. En geeft 100 meter verder een fietser een boete geeft omdat die even niet op het fietspad reed omdat die van Telenet 3 rijen klinkers hadden opgebroken.

 • Sandra Teirlinck

  Om de fietspaden op gevaarlijke plaatsen veilig te maken, blokken of paaltjes plaatsen. Zo kunnen de auto's niet meer op de fietspaden rijden en is de fietser veiliger op de openbare weg

 • Paul Huybrechts

  fietsers hebben steeds klachten ik woon aan een verkeerslicht voor de fietsers staat dit er niet zij rijden hier steeds door het rood handen nooit aan het stuur. Wij werden vroeger beboet als we dit deden . Vroeger moesten wij taks betalen voor onze fiets waarom moeten zij nu geen taks betalen de auto moet taks betalen voor onderhoud van de wegen en de fiets paden moeten ook onderhouden worden dus laat die ook taks betalen. Ik denk dat de fietsersbond zal steigeren als dit moest in voege komen

 • Norbert Bauwens

  Jaaaren geleden bestonden er voor fietsers regels en de Champetter hield daar streng toezicht op. Ik weet niet wat met die regels gebeurd is maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat die allemaal afgeschaft of verandert zijn. Je moogt je handen niet meer aan het stuur houden, een bel is teveel gewicht, men rijdt bij voorkeur links of midden op de rijbaan, lichten zijn overbodig. Een dure koersfiets heeft zonder meer overal voorrang.

 • Bart Vrancken

  Kijk wat men in Nederland wel kan ! Nette, verzorgde , gescheiden en voldoende fietspaden. De infrastructuur nodigt uit om de fiets te gebruiken. Hier kunnen we dat niet en zijn we egocentrisch. De amateur-coureur die zelf roekeloos met de auto rijdt maar eens op z'n fiets het rijvak op eist. Jullie weten wat ik bedoel. Ik heb iedere dag schrik als de dochters naar school moeten fietsen over slechte fietspaden op plaatsen waar steevast te hard gereden wordt. We zijn hardleers tot het 'mis' gaat.