VS overwegen toch wapenlevering aan Oekraïne

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, eergisteren tijdens een persconferentie in Boston. Hij gaat donderdag naar Oekraïne en staat open voor een gesprek over een wapenlevering, zegt The New York Times.
EPA De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, eergisteren tijdens een persconferentie in Boston. Hij gaat donderdag naar Oekraïne en staat open voor een gesprek over een wapenlevering, zegt The New York Times.
De Amerikaanse regering overweegt om Oekraïne toch wapens te leveren. Dat hebben hoge functionarissen bevestigd volgens The New York Times. Zo is onder meer de bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, er voorstander van om Oekraïne aan verdedigingswapens te helpen.

De Oekraïense strijdkrachten en pro-regeringsmilities hebben de afgelopen weken in het oosten van het land verliezen geleden. In beginsel wilde Washington "geen dodelijke hulp'' sturen, spullen waarmee gevochten en gedood wordt. Maar daar wordt nu anders over gedacht.

Hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger en de regering, onder hen Navo-bevelhebber Philip Breedlove, staan daarvoor open, aldus de krant. Ook veiligheidsadviseur Susan Rice overweegt haar standpunt om geen wapens te sturen te herzien. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, wordt donderdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev verwacht. Hij staat open voor een gesprek over wapenleveranties, aldus The New York Times.

Een door vroegere topmedewerkers van regering en leger opgesteld rapport, dat vandaag gepubliceerd wordt, zal de regering in Washington aanbevelen om Oekraïne in de strijd tegen de pro-Russische separatisten verdedigingswapens en uitrusting te leveren. De Amerikanen denken onder meer aan antitankwapens, verkenningsdrones en voertuigen. Daarmee zou ongeveer 3 miljard dollar (2,65 miljard euro) zijn gemoeid.

Regering Obama herbekijkt positie
De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog geen beslissing genomen hierover, al is de regering van Obama haar positie aan het herbekijken na de reeks van opvallende verliezen die het Oekraïense leger de laatste weken heeft opgelopen.

Het Witte Huis vreesde lange tijd dat wapenleveringen de Russische president Vladimir Poetin zouden verleiden om de inzet verder te verhogen, en het beperkte zich daarom tot het leveren van niet-dodelijke items, zoals nachtkijkers en kogelvrije vesten.

"Hoewel we de nadruk blijven leggen op het vinden van een oplossing door diplomatiek overleg, bekijken we ook andere opties die ons ruimte helpen creëren voor een onderhandelde oplossing uit de crisis", zegt Bernadette Meehan, woordvoerster voor de Nationale Veiligheidsraad.