VS moeten Kiev aansporen militaire acties te beëindigen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
AFP De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
De Verenigde Staten moeten de interim-overheid in Kiev aansporen om haar militaire acties in het oosten van Oekraïne 'onmiddellijk' te beëindigen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag gezegd tijdens een telefonisch contact met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. "Een strafexpeditie in het zuidoosten van Oekraïne dompelt het land onder in een burgeroorlog", zei Lavrov, die het voorts had over een "oorlogsverklaring van Kiev aan zijn eigen volk".

Washington moet, aldus de Russische minister, ook al zijn invloed bij de nieuwe machthebbers in Kiev aanwenden om de militaire acties te stoppen, de militairen terug te trekken en allen die aan betogingen hebben deelgenomen, vrij te laten.

Lavrov verwees uitdrukkelijk naar het Akkoord van Genève, dat vorige maand was bereikt tussen Moskou, Kiev en de betrokken Westerse landen. "Er is nog een kansje om dat akkoord ten uitvoer te brengen", aldus Lavrov, "maar dan moeten de regio's meer autonomie krijgen en moeten de terroristen van Pravij Sektor (in het nieuwe regime geïncorporeerde neo-fascistische milities) gemuilkorfd worden, die (gisteren ) een bloedbad in Odessa hebben aangericht".

In die zuidelijke havenstad vielen gisteren meer dan veertig doden, waarvan ruim dertig door een - volgens Moskou door nationalisten - aangestoken brand in een vakbondsgebouw.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
BELGA De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.