VS hebben genoeg van Noord-Korea: "Kim Jong-un smeekt om oorlog"

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley (centraal).
reuters De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley (centraal).
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley zegt dat het tijd is voor de VN-Veiligheidsraad om "de sterkst mogelijke maatregelen" aan Noord-Korea op te leggen na de zesde en grootste nucleaire test door het land. Want "genoeg is genoeg", zei ze aan het begin van een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over Noord-Korea. China maant Noord-Korea dan weer aan met "foute acties te stoppen".

Haley zei dat de benadering van meer sancties tegen Noord-Korea sinds 2006 door de vijftien leden tellende raad niet heeft gewerkt. Ze beschreef de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als iemand die "smeekt om oorlog".

"Ondanks onze inspanningen is het nucleaire programma van Noord-Korea meer geavanceerd en gevaarlijker dan ooit", aldus Haley. "Oorlog is nooit iets wat de Verenigde Staten willen. We willen het niet nu. Maar het geduld van ons land is niet onbeperkt."

De VN-Veiligheidsraad kwam vandaag in spoedberaad bij elkaar na de test met een waterstofbom die Noord-Korea afgelopen weekend uitvoerde. De Verenigde Staten willen deze week een resolutie indienen met een lijst van strengere maatregelen tegen Noord-Korea. De stemming erover zou dan volgende week maandag kunnen plaatsvinden.

China: zowel VS als Noord-Korea moeten stoppen

De Chinese ambassadeur op zijn beurt drong er bij Noord-Korea op aan te stoppen met zijn "onjuiste acties". Alle betrokken partijen moeten instemmen met China's voorstel om het Noord-Koreaanse raketprogramma en de militaire oefeningen van de Amerikanen en Zuid-Koreanen op te schorten, zo klonk het. De situatie mag niet verder verslechteren. De partijen moeten daarom terugkeren naar het pad van de dialoog, zo hield Liu zijn gehoor voor.

De VS zijn echter niet van zin te stoppen met de militaire oefeningen in de regio. Haley noemde dat voorstel ronduit "beledigend". Liu waarschuwde nog dat China "nooit chaos of een oorlog zal toelaten op het Koreaanse schiereiland".

De Russische president Vladimir Poetin riep op tot hervatting van de onderhandelingen in het nucleaire conflict met Noord-Korea. In een telefoongesprek met de Zuid-Koreaanse premier Moon Jae-in, zei Poetin dat politiek-diplomatieke middelen actief moeten worden gebruikt. De nieuwe test van Noord-Korea met een waterstof bom vormt een "ernstige bedreiging voor vrede en veiligheid in de regio".

Haley samen met de Chinese ambassadeur bij de VN, Liu Jieyi.
afp Haley samen met de Chinese ambassadeur bij de VN, Liu Jieyi.

Merkel dringt aan op vreedzame oplossing

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump later vanavond aangedrongen op een vreedzame oplossing. Merkel en Trump wisselen per telefoon gedachten uit over nieuwe sancties die de VN-Veiligheidsraad zou kunnen nemen. Merkel engageerde zich ertoe zich binnen de EU daarvoor in te zetten.

Het doel blijft wel om een vreedzame uitweg uit het conflict te vinden, benadrukte regeringswoordvoerder Steffen Seibert in Berlijn. Noord-Korea moet ertoe worden aangezet om geen verdere schendingen van het internationaal recht te plegen, klinkt het nog.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis had Noord-Korea gisteren nog gewaarschuwd dat elke bedreiging van de Verenigde Staten of hun bondgenoten een "massale militaire reactie zal krijgen, die zowel efficiënt als verpletterend" zal zijn. Hij benadrukte ook dat de VS "niet uit zijn op de totale vernietiging van een land", maar wel "veel opties hebben om dat te doen".

reuters51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edgar Gapamajian

  Bravo Kim Jong. Man met ijzere ballen.

 • Lies De Vuyst

  Toen Trump verkozen werd heb ik het R.E.M lied "it's the end of the world as we know it " opgezet.

 • Zjeppe Fierens

  Diegenen die voorstellen om te "praten" of diplomatie toe te passen, moeten eerst maar eens uitleggen hoe je dat doet met een onnozelaar die niet aan de tafel wil komen zitten!

 • Denjohn .

  Dat de VS oorlogske wilt spelen OK , maar dan moet enkel de VS vechten en niet de rest van de wereld

 • Joeri Vermeyen

  De honden blaffen en de caravaan trekt voorbij!!!