VS: "Bom aan boord meest waarschijnlijke piste"

Zowel de Amerikanen als de Britten vermoeden dat er wellicht een bom aan boord is ontploft op de Metrojet Airbus A321. De Britse regering heeft intussen alle vluchten vanuit Sharm El Sheikh naar het Verenigd Koninkrijk geschrapt. Ook Jetair schort 24 uur lang alle vluchten naar Sharm El Sheikh op. De touroperator had vandaag een vlucht naar de regio, maar schrapt die dus nu, meldt VTM Nieuws.

Volgens het kabinet van David Cameron is er veel werk nodig om de gegevens van het apparaat veilig te stellen. De zogenoemde 'flight data recorder', die de vluchtgegevens elektronisch vastlegt, is wel in goede staat uit de wrakstukken van het toestel gehaald.

Islamitische Staat
Terreurbeweging Islamitische Staat herhaalde dat zij verantwoordelijk is voor het neerstorten van het vliegtuig. Algemeen wordt aangenomen dat dat niet het geval is. Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden van het toestel van de Russische vliegmaatschappij Metrojet om het leven.

De Britse regering acht het mogelijk dat een explosie de oorzaak van het neerstorten van het Russische toestel is geweest. "Nu er meer informatie bekend wordt, zijn we steeds meer bezorgd dat het vliegtuig mogelijk is vernietigd door een bom", verklaarde het kantoor van premier Cameron.

Alle vluchten die gisteren vanuit het vakantieoord naar het Verenigd Koninkrijk zouden vertrekken, zijn vertraagd zodat experten de veiligheid kunnen beoordelen, klonk het vanuit Downing Street.

De woordvoerder benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat, tot er meer informatie beschikbaar is. "We staan in nauw overleg met de luchtvaartmaatschappijen", klinkt het.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat ook de Amerikaanse regering informatie bezit die erop wijst dat er een bom ontploft is in het Russische vliegtuig. "Er is een ondubbelzinnig gevoel dat het explosief tussen de bagage of ergens anders in het vliegtuig geplaatst werd", zo verklaart een anoniem gehouden bron. Het gaat evenwel niet om een officiële conclusie. Bronnen benadrukken dat de inlichtingendiensten nog geen beslissend oordeel hebben geveld over de oorzaak.

GETTY

'Nu er meer informatie bekend wordt, zijn we steeds meer bezorgd dat het vliegtuig mogelijk is vernietigd door een bom'

David Cameron

Belgische vluchten
Jetair schort 24 uur lang alle vluchten naar Sharm El Sheikh op. De touroperator had vandaag een vlucht naar de regio, maar schrapt die dus nu. Buitenlandse Zaken in Brussel heeft het reisadvies voor Sharm El Sheikh voorlopig niet gewijzigd. "Wij wachten op concrete conclusies van het onderzoek, maar volgen het van heel nabij op", zegt woordvoerder Michael Mareel.

Nederland heeft alvast besloten om alle vluchten in het gebied te schrappen. Tot zondag wordt er niet van en naar de Egyptische badplaats Sharm El Sheikh gevlogen. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï. Nederland wacht op de uitkomsten van een Brits onderzoek naar de veiligheidssituatie van het vliegveld van Sharm El Sheikh. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vanavond bekendgemaakt.

Ook Ierland staakt vluchten naar Sharm al-Sheikh
Ierland heeft beslist om voorlopig geen vluchten meer in te leggen naar de Egyptische badplaats Sharm El Sheikh. Dat maakten de Ierse luchtvaartautoriteiten bekend.