Ga naar de mobiele website
^ Top

VS bannen elektronische toestellen op vluchten van en naar dertien landen door terroristische dreiging

rv
Vanaf morgen verbieden de Verenigde Staten elektrische of elektronische apparatuur op vluchten van en naar dertien landen. Dat meldt persagentschap Reuters. De reden van het verbod is volgens Reuters een terroristische dreiging.

Luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian liet als eerste aan zijn passagiers weten dat er vanaf morgen geen elektronische toestellen meer worden toegelaten op vluchten van en naar de Verenigde Staten, tenzij in de ingecheckte bagage.

Bezorgdheden om screening van passagiers
Later maakte Reuters bekend dat het verbod niet alleen voor vluchten van Royal Jordanian geldt, maar voor vluchten van en naar 13 landen. Nog volgens Reuters komt het verbod op elektronische toestellen er na een terroristische dreiging. Een medewerker van de luchtvaartautoriteiten liet aan CNN weten dat er bezorgdheden zijn om de screening van passagiers die in bepaalde landen aan boord gaan van rechtstreekse vluchten naar de VS. Die bezorgdheid zou wegvallen als een passagier een tussenlanding zou maken via een luchthaven met meer betrouwbare screeningprocedures. De maatregel zou van beperkte duur zijn.

Toestellen
Welke apparaten precies onder het verbod vallen, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens The Guardian gaat het om alle apparaten groter dan een smartphone. Een uitzondering geldt dus voor gsm's en voor medische apparaten die noodzakelijk zijn voor de vlucht. Maar laptops, tablets, camera's, dvd-spelers en elektronische spelletjes zijn allemaal verboden aan boord en moeten ondergebracht worden in de ingecheckte bagage.

In een schriftelijke verklaring liet de Dienst Binnenlandse Veiligheid aan CNN weten dat ze geen verdere commentaar wensen te geven op de veiligheidsmaatregelen.

Metaalvrije bommen
Een regeringsbron vertelde aan CNN dat de maatregel verband houdt met een dreiging van de Al-Qaida-afdeling op het Arabische schiereiland. Die zou al enige tijd proberen om bommen te vervaardigen met weinig of geen metaal die kunnen ingezet worden op commerciële vluchten. Tijdens een recente inval van de Amerikaanse Special Forces in Jemen zou daaromtrent zorgwekkende informatie aan het licht gekomen zijn.

Volgens een andere bron is er al enige tijd bezorgdheid over aanslagen via elektronica, maar was er tot nog toe onvoldoende informatie beschikbaar om effectief maatregelen te treffen.

Meer over7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Think Twice

  Heu Danilla ... waarschijnlijk niks te doen? Wij werken nog altijd, zelfs op het vliegtuig...

 • Rolande De

  Welke dertien landen ?

 • Laurent Heyligen

  U weet blijkbaar niet dat op bepaalde vluchten mogelijk isometric een WiFi verbinding te maken.

 • petra edens

  Maak de mensen maar weeral bang.......

 • Isabelle D.V.

  Danila, u moet blijkbaar nooit vliegen voor het werk...

Meld een bug