VS: "Absurd dat wij Noord-Korea oorlog zouden verklaard hebben"

Ri Yong-ho, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken
afp Ri Yong-ho, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken
De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho beschuldigt de Verenigde Staten ervan de oorlog aan het land te hebben verklaard. Dat zei hij aan journalisten in New York. Bovendien heeft Noord-Korea het recht om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen, zelfs als ze zich niet boven het Noord-Koreaanse luchtruim bevinden, deelde Ri verder mee. De VS noemen die beschuldiging absurd.

"Aangezien de Verenigde Staten ons land de oorlog verklaard hebben, hebben we alle redenen om tegenmaatregelen te treffen, inclusief het recht om bommenwerpers van de Verenigde Staten neer te halen, zelfs wanneer ze zich niet binnen de grens van het luchtruim van ons land bevinden," verklaarde Ri.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea lopen steeds verder op. De wereld "moet zich goed herinneren" dat de VS als eerste de oorlog verklaard hebben, aldus Ri.

Afgelopen zaterdag zei de minister bij de VN al dat "Donald Trump Noord-Korea geen andere keus laat dan raketten te ontwikkelen waarmee het doelwitten op het Amerikaanse vasteland kan raken.

Amerikaanse 'opties'

De VS noemen de bewering van Noord-Korea absurd. "We hebben Noord-Korea de oorlog niet verklaard. Het idee al al is eerlijk gezegd absurd," zei Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis.

Het Pentagon heeft in een reactie laten verstaan dat het de provocaties van Noord-Korea niet blijft tolereren. "Als Noord-Korea niet stopt met zijn provocerende handelingen, zullen we de president 'van opties voorzien' om Noord-Korea aan te pakken," zei Pentagon-woordvoerder kolonel Robert Manning. Welke mogelijkheden Trump zullen voorgelegd worden, zei hij niet. De Amerikaanse langeafstandsbommenwerpers vlogen in het internationaal luchtruim en hadden daartoe alle recht, zei Manning. Wij zullen verder gebruikmaken van dat recht en wel "over de hele wereld".

Na Ri's toespraak op de VN van zaterdag reageerde Trump met een tweet waarin hij zei dat Ri en 'Raketman' Kim Jong-un "er niet lang meer zullen zijn" als ze die retoriek blijven aanhouden.

Politieke oplossing

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, waarschuwde vandaag voor de mogelijk nefaste gevolgen van de steeds hardere retoriek van de VS en Noord-Korea. "Bittere woorden kunnen fatale misverstanden tot gevolg hebben," zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric. "De enige oplossing hiervoor is een politieke oplossing," concludeerde hij.

Ook de Chinese VN-ambassadeur Liu Jieyi pleit voor onderhandelingen. "We willen dat de situatie weer rustiger wordt. Het wordt te gevaarlijk en dat speelt in niemands voordeel," zei Liu aan Reuters. "We hopen in elk geval dat de VS en Noord-Korea zullen inzien dat er geen andere oplossing is dan onderhandelingen om het nucleaire probleem op het Koreaans schiereiland op te lossen... Het alternatief is een ramp."