VRT-journalist riskeert één jaar cel na reportage in 'Terzake' over Kasteelmoord

Journalist Bart Aerts.
videostill Terzake, VRT Journalist Bart Aerts.
VRT-journalist Bart Aerts is "mededader" van misbruik van inzagerecht in een geheim strafdossier. Dat staat in een arrest van de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling. Dat arrest komt er na een reportage in Terzake (Canvas) over de Kasteelmoord. Aerts riskeert een celstraf van één jaar. Dat meldt Knack vandaag.

De zaak van de zogenaamde Kasteelmoord zou verregaande gevolgen kunnen hebben voor het wettelijk gegarandeerde bronnengeheim van journalisten. Een recent arrest van de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Gent heeft VRT-journalist Bart Aerts gekwalificeerd als "mededader" van misbruik van inzagerecht in een geheim strafdossier en dus geldt dat bronnengeheim niet. Aerts riskeert een celstraf van één jaar.

Opnames van afgetapte telefoongesprekken

Op 17 november vorig jaar zond Terzake een reportage uit van journalist Bart Aerts over de Kasteelmoord. Daarin waren opnames te horen van afgetapte telefoongesprekken uit het moordonderzoek. Uit die opnames zou moeten blijken dat de familie van de vermoorde Stijn Saelens het Brugse gerecht had proberen te beïnvloeden. Ook een vertrouwelijk gesprek tussen vader Saelens en zijn advocaat werd uitgezonden.

Huiszoeking

Een paar dagen later bekende Peter Gyselbrecht, schoonbroer van Stijn Saelens, dat hij de telefoongesprekken doorspeelde aan de VRT. Daarop liet de Brugse onderzoeksrechter een huiszoeking uitvoeren bij journalist Aerts om te achterhalen wie de bron van het lek was, hoewel die dus bekend was.

De journalist werd ondervraagd, zijn computer werd doorzocht en zijn telefoon in beslag genomen. De VRT protesteerde heftig omdat de inbeslagname van de telefoon "niet alleen flagrant in strijd (is) met de wet op het bronnengeheim, ze schaadt ook het werk van de betrokken journalist". Maar het Brugse parket zette door en betichtte Aerts als "mededader" van misbruik van het inzagerecht in een strafdossier en wil hem daarvoor laten veroordelen.

VRT blijft achter Bart Aerts staan

De VRT blijft achter journalist Bart Aerts staan. "We blijven bij ons standpunt: dit is een schending van het bronnengeheim", aldus de woordvoerder van de openbare omroep.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt fel dat de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) van Gent in de zaak van de Kasteelmoord zo zwaar leunt op het misbruik van inzagerecht. "Ons standpunt is duidelijk: Bart Aerts heeft zich niet schuldig gemaakt aan misbruik van inzagerecht", zegt Pol Deltour van de VVJ.

"Aerts heeft gewoon zijn werk gedaan en relevante informatie op een genuanceerde manier naar buiten gebracht." Eerder noemde Deltour de huiszoeking bij de journalist en de inbeslagname van zijn telefoon naar aanleiding van perslekken in de zaak van de Kasteelmoord "hallucinant". "De inbeslagname van zijn telefoon en de huiszoeking zijn disproportioneel. Dat zijn zware inbreuken op zijn bronnengeheim."

"Aerts heeft gewoon zijn werk gedaan en relevante informatie op een genuanceerde manier naar buiten gebracht"

Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ)

Tegen het arrest van de KI is volgens de VVJ geen cassatie mogelijk. "Dus valt het eventuele proces ten gronde af te wachten om de argumentatie van het bronnengeheim opnieuw te ontwikkelen", zegt Deltour.

Hoogleraar Mediarecht Dirk Voorhoof maakt zich alvast sterk dat die argumentatie op zeker ogenblik toch zal aanslaan, is het niet voor de raadkamer, dan voor de correctionele rechtbank, het hof van beroep, cassatie of desnoods het Europese Mensenrechtenhof in Straatsburg. "Als de visie van het parket en de KI wordt gevolgd, dan blijft er van het journalistieke bronnengeheim in België niet veel over", benadrukt Voorhof. "Het volstaat dan een journalist van een of ander misdrijf te verdenken - eventueel als mededader - om het bronnengeheim opzij te schuiven."
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • altleft

  Die man die subversieve activiteiten gepleegd heeft moet een levenslang beroepsverbod krijgen.

 • jos hurkmans

  Zielige rechtspraak in Belgie Voor zo een bagatel straf en iemand die een meisje dood rijdt en al meerdere keren veroordeeld mag vrij Waar de logica stopt begint het Belgische gerecht

 • Frans Peeters

  Dat ze die vent maar 1 jaar opsluiten want sommige journalisten denken dat ze boven de wet staan en terzake mogen ze ook opdoeken want die twee vrouwen die het presenteren die lopen over van arrogantie en neutraal zijn ze verre van. Gisteren zag ik even naar de afspraak, afvoeren die klucht voor zakkenvullers.

 • krindl

  1 jaar cel…..maar voor ECHTE misdaden, dat crapuul w n uur na aanhouding al vrijgelaten !! begrijpe wie begrijpe kan !!!! Of heeft hij een andere politieke "kleur" misschien dan de "onderzoeksrechter", of zijn er dingen die WIJ niet mogen weten ??? echt Schandalig !!!!

 • Abdelelah Et Talie

  Hij kon aan de info zonder strafbaar feit en hij is journalist.Wat dacht men op het parket dat hij die wou inzien om zijn gemoedsrust?Die man verdient geen vervolging.