Vrouw doet zich als minderjarige voor op Tinder om pedofielen in de val te lokken

De 21-jarige Australische Imogen deed zich voor als 15-jarige op Tinder om pedofielen in de val te lokken.
YouTube De 21-jarige Australische Imogen deed zich voor als 15-jarige op Tinder om pedofielen in de val te lokken.
De 21-jarige Imogen ziet eruit alsof ze nog maar 15 is en hoewel ze daar normaal een hekel aan heeft, heeft ze dat 'nadeel' ten goede ingezet om op de datingapp Tinder pedofielen in de val te lokken. Al twee mannen zitten als resultaat van haar acties nu achter de tralies.

De Australische Imogen heeft donker haar en grote blauwe ogen. Ze is het soort meisje dat veel mannen aantrekkelijk vinden: petite en onschuldig. Samen met een groep vrienden besloot ze om die kwaliteiten in te zetten om in een minder onschuldige actie pedofielen aan te trekken door zich op datingapp Tinder voor te doen als 15-jarige.

Tinder experimenten
Samen met haar vriend Blake zette ze de zogenaamde 'Tinder Experimenten' op, waarbij Imogen zich voordeed als minderjarig meisje van vijftien, dat inging op de uitnodigingen van meerderjarige mannen. De meisjes begonnen het experiment vooral uit nieuwsgierigheid. "Ik zag een heleboel gekke dingen langskomen op mijn eigen Tinderaccount", vertelt Blake: "minderjarige meisjes waren daar een voorbeeld van. Ik wilde weten hoe mannen daarop reageerden. Daarom maakten we samen een nieuw profiel aan met Imogen in de rol van 15-jarige om te zien hoe die mannen daarop reageerden."

Algauw had het nieuwe 'fake' profiel van Imogen vijfhonderd matches. "Ik had foto's van zes jaar geleden op mijn profiel gezet en gebruikte de 'jongerentaal' die ik in mijn omgeving hoorde", vertelt Imogen. Toen Imogen en Blake besloten om ook contact met de mannen op te nemen, ging ze nog een stap verder. "Ik deed mijn haar en make-up anders en kleedde me als een tiener", vertelt ze. "Alle ontmoetingen waren in ruimtes met gedimd licht, dus was het makkelijk om te geloven dat ik zo jong was. Ik zou het zelf ook geloofd hebben."

Het fake profiel dat Imogen aanmaakte en waarin ze zegt dat ze vijftien jaar oud is.
kos Het fake profiel dat Imogen aanmaakte en waarin ze zegt dat ze vijftien jaar oud is.

Opnames

De minderjarige Imogen trok mannen van over de dertig, veertig en zelfs vijftig aan. Zelf begon ze geen enkele online conversatie, maar veel mannen namen zelf het initiatief, waarbij ze zichzelf meteen bij haar thuis uitnodigden op het moment dat Imogen liet doorschemeren dat ze dezelfde avond 'alleen thuis' was.

Imogen en Blake zorgden ervoor dat een groep vrienden met camera's verdekt was opgesteld om in actie te komen op het moment dat Imogen tijdens de 'dates' in gevaar zou komen. Intussen zou alles worden opgenomen met hun camera's en drie vaste camera's die in het huis aanwezig waren. Tot slot hield nog iemand zich onder de trap van de voordeur schuil om de aankomst en het vertrek van de mannen te filmen
"Imogen was altijd op minder dan twee meter van een van ons verwijderd", vertelt Blake.

Geen angst
Waren de mannen online nog redelijk terughoudend geweest, en hadden velen haar nog gewaarschuwd voor de problemen waarin ze verzeild konden raken als uit zou komen dat ze met een vijftienjarige aan het rommelen waren, in het echt was die angst er niet. "Al de mannen probeerden haar vast te pakken, te kussen of zelfs te omhelzen", zegt Blake. Een man raakte zelfs expres haar borst aan.

Schokkend

Op de filmpjes, die op YouTube gedeeld zijn, zie je hoe twee pedofielen bij Imogen 'thuis' langskomen en al binnen de vijf minuten haar proberen te kussen en aan te raken. Ze wimpelt telkens hun avances af, waarna haar 'broer' (Blake) binnenkomt en de mannen het huis uitjaagt. De filmpjes zijn schokkend, omdat ze laten zien dat de mannen maar weinig scrupules hebben met het jonge meisje.

In een ander filmpje zien we hoe Imogen 's avonds laat afspreekt met een man van 43, Tobias. Dit keer is de scene niet veilig 'thuis', maar op straat. Haar broer zet haar bij het huis van 'een vriend' af en komt even later, wanneer Imogen net contact heeft gelegd met de pedofiel, terug gereden omdat hij 'argwaan' kreeg. Hij confronteert de man: wat doet hij met een meisje van 15 zo laat? Tobias druipt af, maar enkele dagen later neemt hij via een expliciet sms'je opnieuw contact op met Imogen. "Ik wil je overal kussen, maar wat er ook tussen ons gebeurt, moet tussen ons blijven, want het is illegaal voor mij om met iemand van jouw leeftijd te zijn", klinkt het, gevolgd door nog wat obscene wensen van wat hij met haar wil doen als ze eenmaal samen zijn.

De twee spreken opnieuw af, maar na een paar minuten komt Imogens 'broer' opnieuw opdagen. Dit keer speelt hij open kaart en beschuldigt hij Tobias van pedofilie. Terwijl de man wegloopt, zegt hij nog dat alle ontmoetingen zijn opgenomen en dat het materiaal zal worden doorgespeeld aan de politie.

(tekst loopt door onder video's)

Gevangenisstraf

Dat is inmiddels gebeurd. De politie heeft het experiment van Imogen en haar vrienden serieus genomen en heeft Tobias had op eenzelfde manier (met een jonge agente die zich voordeed als jeugdig meisje) in de val gelokt en opgepakt. De man is tot twee jaar cel veroordeeld. Er lopen nog andere zaken op basis van de namen van de mannen die Imogen met haar neppe Tinderprofiel aantrok, maar daar worden tot hun eventuele veroordeling geen uitspraken over gedaan.

In Melbourne, in de Australische staat Victoria, zijn de acties van Imogen en haar vrienden niet strafbaar, aangezien mensen volgens de lokale wet privéconversaties mogen opnemen. Toch is er heel wat deining ontstaan in het land over de aanpak van Imogen en haar vrienden.

Risicoanalyse
Hoewel de politie in de rechtszaak tegen Tobias gebruik gemaakt heeft van de beelden van Imogen, hebben zij haar gezegd met het experiment te stoppen. "We hadden vooraf niet echt een risicoanalyse gedaan, we zorgden enkel dat we genoeg mensen in de buurt hadden voor het geval dat er iets mis zou gaan", zegt Blake. "Achteraf gezien waren we niet goed voorbereid op de mogelijkheid dat een van de mannen een wapen bij had. Gelukkig is dat niet gebeurd."

Kwetsbaar
De mensen van het Tinder Experiment hadden nooit verwacht dat hun acties effectief tot arrestaties zouden leiden. "We zijn uiteraard erg blij dat dit wel gebeurd is, maar dat was niet waarom we ermee begonnen zijn. We wilden laten zien hoe kwetsbaar tieners en kinderen kunnen zijn. We wilden mensen bewuster maken van het nu vaak onbekende internetgebruik van hun kinderen en laten zien hoe gemakkelijk zij het slachtoffer kunnen worden van pedofielen."