Vriendinnen en familie aan het woord over Shana

BELGA
Ook Shana's schoolvriendinnen hingen een positief beeld op van haar tijdens hun getuigenissen op het proces Janssen. Lindsay S. uit Halen kende Shana van bij de Chiro in Loksbergen en nadien van bij de vereniging de Loksbergse Levensgenieters, waar ze als achttienjarigen deelnamen aan de tandemrace in Loksbergen. "In het begin was Shana een stil en teruggetrokken meisje, maar na verloop van tijd bloeide ze open. Ik kende haar als een vrolijk en behulpzaam meisje. Shana was ook een zorgzaam meisje", vertelde Lindsay.

De 20-jarige Alem L. omschreef Shana als heel attent, creatief, betrouwbaar en een luisterend oor. De vriendinnen haalden ook meermaals de sterke familieband aan bij het gezin Appeltans-Bellen. De 20-jarige Sanne M. ging vaak naar de cinema of een ijsje eten met Shana. "Zij was een van de liefste vriendinnen, die ik ooit gehad heb. Kevin leerde ik ook kennen. Hij was rustig en geen pestkop. Ze waren toen al bezig over kindjes", vertelde Sanne, die voor steun en troost nu nog veel contact houdt met de familie Appeltans.
 
De 19-jarige Julie S. (Strauven) is de enige getuige, die de vier betrokkenen in het proces kende. Shana zat bij haar op school en Kevin leerde ze via Shana kennen. Annick Van Uytsel kende ze vanop de tekenacademie in Diest en Ronald Janssen was een van de leerkrachten, die voor de begeleiding instond op de Schotlandreis.
"Shana en Kevin waren een koppel, dat na al die jaren nog echt heel verliefd was", aldus Julie.
 
Groottante Rita Bellen sprak ook niets dan lof over Shana en Kevin. "Ik heb geen echt afscheid kunnen nemen van Shana. Ik heb hier de eerste keer foto's gezien van Shana. Ik snap niet dat iemand zoiets een ander kan aandoen", vertelde Rita. David Bellen was de oom van Shana. Hij was de laatste getuige van de voormiddag. De man kan niet meer gaan werken en is in behandeling bij een psychiater. Hij kreeg nog een afscheidskus van Shana in café Marvana. "Ik wil de beschuldigde iets vragen en dat is de waarheid, want nu zitten we met nog meer vragen", aldus David tegen de voorzitter. "Ik besef dat u met die vragen zit. We hebben het al een paar keer gevraagd, maar we kennen het antwoord", repliceerde voorzitter Jordens.
 
Vervolgens schorste Jordens de zitting tot 14 uur. Deze namiddag komen nog de grootvader Jozef Bellen, de zussen Kirsty en Brenda, broer Robby en de ouders van Shana getuigen. (belga/tma)