Vriend van Boston Bomber zes jaar de cel in voor dwarsbomen onderzoek

Boston Bomber Dzjochar Tsarnajev (rechts) met zijn universiteitsvrienden Azamat Tazhayakov (links) en Dias Kadyrbajev (midden).
AP Boston Bomber Dzjochar Tsarnajev (rechts) met zijn universiteitsvrienden Azamat Tazhayakov (links) en Dias Kadyrbajev (midden).
Een vriend van de ter dood veroordeelde terrorist Dzjochar Tsarnajev moet zes jaar de cel in. De rechter veroordeelde Dias Kadyrbajev (21) vandaag, omdat hij het onderzoek naar de aanslag op de marathon van Boston in 2013 heeft gedwarsboomd door verschillende spullen van de dader, waaronder een rugzak met vuurwerk, uit diens kamer weg te halen en in een bak te gooien.

Hij deed dat destijds nadat hij het nieuws over de aanslag had vernomen. Vooraf was hij voor zover bekend niet op de hoogte van de plannen van de broers Tsarnajev.

Kadyrbajev betuigde op de zitting spijt voor zijn daden. Zijn excuses richtte hij specifiek aan de slachtoffers en hun vrienden en familie. "Ik schaam mij voor mijn acties'', zei hij.

Twee andere mannen die betrokken waren bij het weggooien van bewijs, krijgen vrijdag hun straf te horen.

De bomaanslag bij de finishlijn van de marathon in de Amerikaanse stad kostte drie mensen het leven. Maar liefst 264 mensen raakten gewond.

Dias Kadyrbajev (grijze trui) bij zijn arrestatie in 2013.
PHOTO_NEWS Dias Kadyrbajev (grijze trui) bij zijn arrestatie in 2013.
Murat Kadyrbajev, vader van Dias stond vandaag de pers te woord over de veroordeling van zijn zoon.
AP Murat Kadyrbajev, vader van Dias stond vandaag de pers te woord over de veroordeling van zijn zoon.