Vraag om bewakingsagenten blijft hoog na aanslagen, maar vacatures raken niet ingevuld

BELGA
Bewakingsfirma's G4S en Securitas hebben de vraag naar bewakingspersoneel zien pieken na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Een deel van de toename zou ook blijvend zijn. "Na de aanslagen kende de vraag een toename met 20 procent, die vandaag teruggevallen is naar 10 procent meer dan voor de aanslagen. Die 10 procent is naar mijn gevoel blijvend", zegt Jean-Paul Van Avermaet, topman voor België bij G4S.

Eenzelfde verhaal bij Securitas. Sven De Smet, development director bij Securitas, heeft het over een toename met 15 procent vlak na de aanslagen. Securitas is momenteel op zoek naar 340 extra bewakingsagenten en wil dit jaar "een kwart meer" bewakingsagenten in dienst nemen dan andere jaren. Niet alleen de verhoogde dreiging is de oorzaak daarvan: België is ook bezig aan een inhaalbeweging wat private veiligheid betreft. Ons land staat met 142 bewakingsagenten per 100.000 inwoners immers pas op een 14de plaats in Europa.

Ook G4S is volop aan het rekruteren in alle soorten functies. "We zijn vooral ook op zoek naar vrouwelijke kandidaten om bewakingsagent te worden op onder andere de luchthavens", aldus Van Avermaet.

Bij G4S is te horen dat de piek in de vraag naar bewakingsagenten vlak na de aanslagen opgevangen werd door personeel overuren te laten presteren. "Onze mensen zijn bereid geweest om zeer flexibel te werken na die gebeurtenissen", aldus Van Avermaet. "Met rekruteren kan je die piek niet onmiddellijk opvangen, aangezien het opleiden van een bewakingsagent al snel twee maanden tijd in beslag neemt."

Met rekruteren kan je die piek niet onmiddellijk opvangen, aangezien het opleiden van een bewakingsagent al snel twee maanden tijd in beslag neemt

Jean-Paul Van Avermaet

Knelpuntberoep

Bewakingsagent is bovendien een knelpuntberoep. "Vacatures raken moeilijk ingevuld", aldus De Smet. Bij Securitas benadrukt men dan ook dat iedereen in aanmerking komt om er te werken. "We zoeken naast de klassieke bewakingsagenten immers ook personeel voor de meldkamers, voor het analyseren van bewakingsbeelden, ingenieurs, brandbestrijders, mensen voor onthaalfuncties, enzovoort", aldus Karl Bolle, HR director bij Securitas. G4S ziet nog niet echt een probleem om kandidaten te vinden, "al begint het in Vlaanderen moeilijker te worden".

Kandidaat-agenten worden vooraf door Binnenlandse Zaken gescreend vooraleer ze een vergunning krijgen. Daarna volgt een verplichte opleiding van minstens vijf weken. Securitas benadrukt ook dat wie slaagt voor de opleiding, niet meteen ingezet wordt op de meest risicovolle plaatsen, zoals luchthavens, kerncentrales of belangrijke instellingen.

Securitas stelt in België 5.500 mensen tewerk en 320.000 wereldwijd, bij G4S is dat ruim 6.000 mensen in België en 600.000 wereldwijd.