Vorming kabinet Trump "één groot messengevecht" volgens insiders

reuters
De Amerikaanse president-elect Donald Trump is volop bezig met het samenstellen van zijn kabinet en dat zou aanleiding geven tot grote interne verdeeldheid. Volgens een insider in zijn transitieteam zou het "één groot messengevecht" zijn.

De onenigheid gaat tussen de meer traditionele Republikeinen- zoals Trumps nieuwe stafchef Reince Priebus - en de minder traditionelen, zoals zijn hoofdstrategist Steve Bannon, de ultrarechtse leider van Breibart Nieuws. Onder meer de machtsverdeling tussen die twee grote figuren in zijn administratie en zijn schoonzoon Jared Kushner - die ook een belangrijke rol heeft in het transitieteam onder leiding van vicepresident-elect Mike Pence - is de oorzaak van veel discussie. "De situatie is te gek voor woorden", klinkt het bij bronnen die betrokken zijn bij het proces.

Spanningen
Vandaag zitten Trump en Pence samen om mogelijke kandidaten voor andere belangrijke posten te bespreken en dat doet de spanningen nog oplopen. Zo zien de traditionele Republikeinen liever John Bolton - een voormalig diplomaat uit de regering van George W. Bush - minister van Buitenlandse Zaken worden en niet Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en rabiaat Trumpaanhanger van het eerste uur tijdens de verkiezingscampagne.

Reince Priebus en Steve Bannon.
afp Reince Priebus en Steve Bannon.
Schoonzoon Jared Kushner.
ap Schoonzoon Jared Kushner.
John Bolton en Rudy Giuliani.
AFP, reuters John Bolton en Rudy Giuliani.

Over andere namen is er méér eensgezindheid, zoals over de kandidatuur van senator Jeff Sessions voor de functie van justitie- of defensieminister of de gepensioneerde generaal Michael Flynn voor nationale veiligheid. Eén ding is duidelijk: het wordt een trade-off tussen onconventionele kandidaten die het establishment in Washington eens goed door elkaar moeten schudden - zoals Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne - en mensen met politieke ervaring.

De aanwezigheid van zo veel 'beeldenstormers' zou er echter op wijzen dat Trump trouw boven ervaring verkiest en het belangrijker vindt dat zijn medewerkers zijn visie op de wereld delen. Bewijs daarvan is de post van buitenlandminister, de topdiplomaat van Washington. Giuliani heeft weinig ervaring met buitenlands beleid, maar staat wel als één blok achter zijn president.

"Het zullen heel uiteenlopende namen worden", aldus communicatieadviseur van het transitieteam Jason Miller. "Daar zullen inderdaad onconventionele kandidaten bij zijn en mensen uit een brede waaier aan sectoren."

Jeff Sessions.
ap Jeff Sessions.
Michael Flynn.
reuters Michael Flynn.

Minister van Buitenlandse Zaken

Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York, maakt een goede kans op de post van minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Donald Trump. Dat zegt Kellyanne Conway, die de verkiezingscampagne van Trump geleid heeft en nog steeds erg betrokken is bij de vorming van de toekomstige regeringsploeg onder Trump."

Zijn naam is ernstig genoemd in verband met de post van Secretary of State (minister van Buitenlandse Zaken, nvdr.), een functie waarvoor hij gekwalificeerd is en een werk dat hij echt goed zou doen", aldus Conway aan de zender Fox News.

De voormalige procureur werd bekend als burgemeester van New York, van 1994 tot net na de aanslagen op 11 september 2001. De nu 72-jarige Rudy Giuliani is ook genoemd als minister van Justitie. Hem wordt immers de afgenomen criminaliteit in de Amerikaanse miljoenenstad toegewezen. Giuliani was een van de naaste raadgevers van Trump en kent de zakenman al enkele decennia.

Kellyanne Conway werd gevraagd naar de waarschijnlijkheid dat Giuliani benoemd wordt tot minister van Buitenlandse Zaken. "Dat is mogelijk. Burgemeester Rudy Giuliani en ik hebben gepraat gisterenavond tijdens een evenement hier in Washington. Hij heeft dus publiekelijk gezegd dat hij geen minister van Justitie zou zijn."

De voormalige burgemeester van New York Rudy Galliani.
REUTERS De voormalige burgemeester van New York Rudy Galliani.