Voorbije etmaal weer 12 doden in Oekraïens crisisgebied

AFP

In het oosten van Oekraïne zijn de voorbije 24 uur weer twaalf doden gevallen - vijf soldaten en zeven burgers. Daags na een kort bestand, bestemd om burgers de mogelijkheid te geven het strategische stadje Debaltsevo (Debaltseve in het Oekraïens) te ontvluchten, zijn de bombardementen op het nog door het overheidsleger gecontroleerde stadje herbegonnen.

Volgens het Oekraïense leger zijn de separatisten en 'de Russen' bezig een offensief voor te bereiden op Debaltsevo en de havenstad Marioepol. Als laatstgenoemde stad in handen van de separatisten valt, hebben die een verbinding tussen Novorossija en de Zee van Azov, en meteen ook met het schiereiland Krim.

De site theinsider.ua meldde vandaag, onder aanhaling van bronnen bij de Oekraïense president, dat de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij hun bezoek donderdag aan Kiev president Petro Porosjenko hebben voorgesteld dat zijn troepen zich uit Debaltsevo terugtrekken - waar zij overigens door de rebellen zijn omsingeld - in ruil voor een terugtrekking van de rebellen uit de omgeving van Marioepol. Porosjenko zou dit afgewezen hebben.