Von der Leyen was voor de gelegenheid gekleed in het blauw en geel.
Volledig scherm
Von der Leyen was voor de gelegenheid gekleed in het blauw en geel. © AP

Von der Leyen pakt overwinsten van energiebedrijven aan: “In totaal meer dan 140 miljard euro voor energiefactuur”

De Europese Unie wil meer dan 140 miljard euro vrijmaken om de impact van de hoge energieprijzen te verzachten. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd tijdens haar State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg. Dat moet gebeuren via het afromen van de winsten van energiebedrijven en een solidariteitsbijdrage van de fossiele industrie.

 1. Steun voor Oekraïne neemt lichtjes af: steeds minder Belgen willen nog wapens sturen
  26

  Steun voor Oekraïne neemt lichtjes af: steeds minder Belgen willen nog wapens sturen

  In alle EU-lidstaten neemt de steun voor het sturen van wapens naar Oekraïne af. Dat meldt de Koning Boudewijnstichting op basis van een Europese enquête die in september werd uitgevoerd bij ruim 13.000 respondenten. De Italianen zijn het minst enthousiast geworden (36 procent), terwijl de Polen, de directere buren van Oekraïne, nog met volle overtuiging (76 procent) militair materiaal sturen.
 2. Belgische banken investeren indirect miljarden in illegale Israëlische nederzettingen

  Belgische banken investeren indirect miljarden in illegale Israëli­sche nederzet­tin­gen

  Verschillende Europese banken, waaronder zes Belgische, investeren tientallen miljarden in bedrijven die betrokken zijn bij illegale Israëlische nederzettingen. Dat blijkt maandag uit een nieuw rapport van de internationale ‘Don’t Buy into Occupation’-coalitie (DBIO), waarvan ook mensenrechtenorganisatie 11.11.11 deel uitmaakt. BNP Paribas Fortis blijkt de slechtste leerling in de klas.