VN vragen recordbedrag aan middelen voor Haïti

UNKNOWN
De Verenigde Naties hebben een oproep gelanceerd voor een recordbedrag van 1,44 miljard dollar aan fondsen. Daarmee moeten de ongeveer 3 miljoen Haïtianen geholpen worden die getroffen werden door de aardbeving van 12 januari.

De oproep, waarmee de noden aan dringende hulp voor het jaar 2010 moeten geledigd worden, omvat de eerdere oproep van 577 miljoen dollar kort na de ramp, stond in een persbericht van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA).
 
Voedsel
Ongeveer een derde van de gevraagde fondsen (480 miljoen dollar) zal gebruikt worden om voedsel te kopen. De rest zal gebruikt worden voor onder meer tijdelijke onderkomens, landbouw, onderwijs, gezondheid en hygiëne. De eerste oproep, voor 577 miljoen dollar, werd al helemaal gefinancierd, zei OCHA. Bij de aardbeving op 12 januari in Port-au-Prince kwamen minstens 217.000 personen om het leven. Meer dan een miljoen raakten dakloos.
 
Tsunami
De vorige recordoproep van de VN na een natuurramp bedroeg 1,41 miljard dollar. De oproep werd gelanceerd in 2005 voor de landen die getroffen werden door de tsunami in de Indische Oceaan in december 2004. (belga/kh)