VN legt Noord-Korea nieuwe sancties op

De Japanse VN-ambassadeur Koro Bessho stemt voor de nieuwe sancties tegen Noord-Korea.
afp De Japanse VN-ambassadeur Koro Bessho stemt voor de nieuwe sancties tegen Noord-Korea.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag nieuwe sancties opgelegd aan Noord-Korea. Dit unaniem genomen besluit is een reactie op de zesde en meest zware nucleaire test die het regime van Kim Jong-un op 3 september heeft uitgevoerd.

Het is de negende resolutie die sinds 2006 unaniem is aangenomen door de VN-Veiligheidsraad over het nucleaire programma van Noord-Korea. China en Rusland gingen akkoord met een afgezwakte versie van een resolutie die de Verenigde Staten hadden ingediend.

Export- en importverbod
Met de nieuwe sancties is een exportverbod op textiel opgelegd. Textiel is het een-na grootste exportproduct van het Aziatische land. Daarnaast is er een importverbod voor aardgas en een beperking van de import van ruwe en bewerkte olie opgelegd.

Pyongyang verliest 55% olie
Tot het einde van het jaar mogen er maar 500.000 vaten olie aan Noord-Korea geleverd worden. vanaf 1 januari 2018 geldt een plafond van twee miljoen vaten olie. Het Amerikaanse plan voor een geheel verbod op de import van aardolie werd afgezwakt. Met deze sancties verliest het regime in Pyongyang 55 procent van zijn olie.

"Hoge prijs"
De VS wilden ook alle financiële tegoeden in het buitenland bevriezen van leden van de Noord-Koreaanse regering en van leider Kim Jong-un. Dat plan haalde de uiteindelijke resolutie niet. Noord-Korea had eerder al aangekondigd dat dat de VS ,,een hoge prijs'' zullen betalen als er een nieuwe sanctie zou komen.

Japan en Zuid-Korea tevreden

De Japanse premier Shinzo Abe heeft de nieuwe reeks sancties toegejuicht. Ook Zuid-Korea is tevreden met de "ernstige waarschuwing" die de internationale gemeenschap stuurt.

"Ik stel het erg op prijs dat deze sterke resolutie, die erg strenge sancties oplegt, unaniem en snel werd aangenomen", zegt Abe in een mededeling. De Japanse premier vindt dat de internationale gemeenschap meer druk moet uitoefenen om het Noord-Koreaanse beleid van koers te doen veranderen. Ook de Zuid-Koreaanse regering prijst de "vastberadenheid" van de VN om de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea te verhinderen, luidt het.

Rusland: "Grote vergissing"

Het aanvankelijke voorstel dat de Verenigde Staten aan de Veiligheidsraad voorlegde ging nog verder. Het voorzag in een volledig verbod op de uitvoer van olie en de bevriezing van het vermogen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en drie andere sleutelfiguren. Rusland en China vonden die maatregelen echter te ver gaan.

Hoewel ze mee de aangepaste resolutie goedkeurden, reageren beide landen dan ook veel genuanceerder. Rusland vindt het "een grote vergissing" dat de VN het Russisch-Chinese voorstel tot een dialoog met Noord-Korea naast zich neerlegden, zegt de Russische ambassadeur bij de internationale organisatie, Vasily Nebenzya. Hij waarschuwt voor de gevolgen van eventuele bijkomende restricties.

China benadrukt dat het doel van de strengere sancties nieuwe onderhandelingen moet zijn, omdat strafmaatregelen alleen het probleem niet kunnen oplossen.