Vlaamse Syriëstrijder bekent voor het eerst executie

Rebellen van de racidale groepering Jabhat Al-Nusra (archiefbeeld).
ap Rebellen van de racidale groepering Jabhat Al-Nusra (archiefbeeld).
Voor het eerst heeft een Vlaamse ­Syriëstrijder bekend dat hij een ­executie heeft uitgevoerd. Hakim Elouassaki (22) uit Vilvoorde schoot begin vorig jaar een gijzelaar door het hoofd in Syrië. "Ik moest wel."

In januari 2013 vocht Hakim Elouassaki samen met tien­tallen aanhangers van Shariah­4Belgium in Syrië aan de zijde van de radicale groepering ­Jabhat Al-Nusra. Van de barbaarse Islamitische Staat (IS) was toen nog geen sprake. Drie maanden later keerde de twintiger terug naar ­België, nadat hij een ernstige hoofdwonde had opgelopen door een granaatscherf.

Twee weken later werd hij opgepakt. Het Antwerpse gerecht beschikt al sinds de feiten over belastende telefoontaps tegen Elouassaki. Vanuit Syrië had hij naar zijn liefje in Vilvoorde gebeld om te melden dat hij een ongelovige had geëxecuteerd. "Een kogel in het hoofd. Pang", zei hij lachend. Na zijn ar­res­tatie deed de verdachte het ­gesprek af als "stoere praat". Tot hij twee ­weken geleden plots ­bekentenissen af­leg­de. Al benadrukte Elouassaki dat hij de executie moést uitvoeren, ­omdat zijn bevelvoerders hem hadden aangeduid. Zijn advocaat beweert dat er van een ­bekentenis geen sprake is. "De speurders hebben een ver­klaring af­ge­dwongen van een man met zware gezondheidsproblemen", zegt Abder­rahim Lahlali. "Ik heb een ­college van dokters laten aanstellen dat de hersen­be­scha­diging bij mijn cliënt moet ­onderzoeken."

Het gerecht heeft het niettemin over een doorbraak in het ­onderzoek naar de ter­ro­ris­tische moorden die aan voor­malige Shariah4Belgium-­leden worden toegeschreven. De speurders onderzoeken ook nog een filmpje waarin Vlaamse strijders een ge­vangene de keel oversnijden. Het proces tegen in totaal 46 verdachten gaat op maandag 29 september van start.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE