Vlaamse surfster Catherine (28) aangevallen door haai in Australië

Catherine Vissers (midden) met Umberto Carla en Wei-Sin Chen met surfplank en in koksplunje op Redgate Beach in Margaret River.
Facebook Catherine Vissers (midden) met Umberto Carla en Wei-Sin Chen met surfplank en in koksplunje op Redgate Beach in Margaret River.
In het zuidwesten van Australië is de Vlaamse Catherine Vissers (28) van haar surfplank gegooid door een witte haai. Haar board werd toegetakeld, maar de jonge vrouw bleef ongedeerd. "Ik heb er niets van gezien. Ik dacht dat het een stomme dolfijn was", zegt ze in Het Nieuwsblad. Dat vertelt Tom Van Beem, een redder die op het moment van het incident niet van dienst was, aan Australische media.

Catherine lag gisteren samen met de 23-jarige Tom Van Beem in de line-up bij strand North Point nabij Gracetown. Van Beem is een redder die op het moment van het incident niet van dienst was. Drie anderen waren net uit het water toen iets voor zes uur de bijna vier meter lange haai plots zijn tanden zette in de surfplank van de Vlaamse. De surfster belandde in het water, waarna het duo zich in veiligheid kon brengen. Vier jaar geleden werd op dezelfde plaats nog een man doodgebeten door een haai.

Ik dacht dat het stomme dolfijn was

Catherine Vissers

Beweging

"Ik voelde een beweging in het water onder mij", vertelt Van Beem aan Stab Magazine. "Toen zag ik het lijf van de haai, gevolgd door de rugvin en de staart." Van Beem vroeg eerst of de vrouw oké was. "Ik wist dat, als de haai een van haar grote slagaders had geraakt, dat ze slechts ongeveer een minuut had voor ze zou flauwvallen van het bloedverlies. Eens ze zei dat ze in orde was, peddelden we vijftig meter recht naar de rotsen."

In shock

Omkijken deed hij niet. "Ik had dit beklemmende gevoel dat ik elk moment kon geraakt worden. Maar gelukkig kwam hij niet terug voor ons. Ik probeerde gewoon de aandacht te trekken van mijn maten op de rotsen zodat ze ons konden helpen voor het geval ze er erger aan toe was dan ze dacht." De jonge vrouw was ongedeerd, maar flink van haar melk. "In een soort van shock, zeker? Ik denk dat we dat allemaal waren."

Tom Van Beem (foto Facebook)
rv Tom Van Beem (foto Facebook)

Gewoon weer aan het werk

De vader van Catherine uit het Vlaams-Brabantse Kapelle-op-den-Bos had inmiddels al contact met zijn dochter. "Ik heb dat beest zelf nooit gezien, daarvoor ging het veel te snel", zei ze tegen hem. "Ik dacht eerst dat het een stomme dolfijn was die me van mijn plank had geduwd".

"Dinsdag ben ik alweer gaan werken", zegt Catherine zelf in Het Nieuwsblad. "Ik ga gewoon de draad weer oppikken". Catherine Vissers woont al meer dan vijf jaar in Australië. In het stadje Margaret River gaat ze naar de kokschool.Ze volgt er een opleiding om kok te worden in het stadje Margaret River.

Of ze nu nog gaat surfen? "Ik heb haar dat ook gevraagd", zegt haar vader. "Ze zei me: ach pa, ik ben nu al eens aangevallen. De kans dat een haai het nu nóg eens op me gemunt heeft, is toch wel miniem".

Ik ben nu al eens aangevallen. De kans dat een haai het nu nóg eens op me gemunt heeft, is toch wel miniem

Catherine Vissers

Strand gesloten

In het gebied werd een haaienwaarschuwing uitgestuurd, en surfen op de plaats is voorlopig verboden. Een helikopter kamt het gebied uit, iets wat routine is tijdens de schoolvakantie.

De haai zette zijn tanden in de surfplank.
rv De haai zette zijn tanden in de surfplank.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • VALOREDIVERITA

  Ja daar zitten haaien he, wat een verassing. Haar relatie tot de zee als surfer is zeer zwak en zonder respect en haar taalgebruik ook. Er zijn andere surfers... Een dolfijn is niet stom en ook niet dom.

 • Diane Van Riet

  Een stomme dolfijn zegt die dan. Wie is hier stom? Blijf weg uit dat water. Dat is die dieren hun leefwereld en wij hebben daar niets te zoeken maar ja surfen is zo plezant hè. Op mijn medeleven moeten ze niet rekenen als er weer eentje wordt doodgebeten.

 • Kereke were

  MYRTHE, lees eens wat er staat en niet wat je wil dat er staat. Is niet de 1ste keer.

 • Vicky Avonds

  De mens heeft niks te zoeken in de zee? Wat is dat nu weer voor flauwekul... Het gaat hier niet om het doden van dieren of vernietigen van planten of koralen e.d.maar over vrijetijdsbesteding. Haleluja!

 • Rik Bic

  Enne .... een dolfijn is niet stom wel integendeel.