Vlaamse skiërs filmen eigen redding uit stoeltjeslift

kos
Een groep skiërs heeft tweeënhalf uur vastgezeten in een geblokkeerde skilift in het Oostenrijkse Nassfeld. Onder hen ook enkele Vlamingen. Bij hun thuiskomst vanmorgen deden zij het verhaal aan vrienden en familie, en toonden hen de hallucinante beelden.Zo'n twintigtal skiërs raakten donderdagnamiddag geblokkeerd op 30 meter hoogte. Het duurde even voor de skiërs geïnformeerd raakten over het technische defect. Verschillende helikopters brachten de reddingsteams ter plaatse. Zij klommen in de palen en van daaruit schoven zij over de kabels verder tot aan de stoeltjes.

Twee Antwerpse vrienden Roy en Raf  filmden hun eigen redding. Het moeilijkste moment was wanneer zij uit hun stoeltje moesten overstappen, bijna springen naar een metalen kruis. Zodra zij stevig op de horizontale buis zaten, werd de kabel naar beneden gelaten (lees verder onder de video).

Roy De  Clerck: "Via de luidsprekers kregen wij te horen dat het wel iets langer kon duren. Daarna niets meer van info. Tot twee skiërs die helemaal vooraan zaten, vlak tegen het bergstation, met een ladder naar beneden konden klimmen. Zij riepen ons toe dat wij moesten "abseilen". Met touwen naar beneden moesten afdalen dus. Een reddingsteam was onderweg met het nodige materieel."

De gestrande skiërs moesten bijna een uur wachten voor een eerste reddingshelikopter kwam aanvliegen. Ondertussen was de wind  flink in kracht toegenomen.

Roy: "Het geluid van die helikopter horen klinkt zalig als je zo lang zonder informatie zit.  Hij kwam aanvliegen, en verdween dan weer. Even later was hij terug en dropte een reddingsteam in onze buurt. We waren dan al anderhalf uur later. Iedereen rilde van de koude. Dan kwam ook extra manschappen met sneeuwscooters aan."

De reddingsteams klommen in de masten van de zetellift en vorderden via de kabels tot aan de vastgeraakte stoeltjes. Daar bevestigden zij een reddingstouw met een metalen kruis aan. Elke skiër moest om beurt overstappen van zijn stoeltje op het kruis en werd dan naar beneden gelaten.

Het geluid van die helikopter horen klinkt zalig als je zo lang zonder informatie zit.

Roy De Clerck

Selfies met redders

Roy: "Het meest hachelijke moment is wanneer die redders de veiligheidsbeugel omhoogklappen. Zo lang die voor je buik zit, weet je dat er niets kan gebeuren. Wij moesten wel onze ski's aanhouden, waarschijnlijk omdat wij te hoog boven de grond hingen. Mensen die korter bij het bergstation vastzaten mochten wel hun ski's uitdoen om makkelijker uit de zetellift te kunnen overstappen."

Uiteindelijk duurde het tweeënhalf uur voor de groep skiërs terug op de begane grond stond. Het was al donker aan het worden toen de groep onder begeleiding naar beneden kon skiën tot aan een berghut. Daar werd de spanning weggespoeld met Jägertee en grote Weisbiere. De skiërs maakten selfies met hun redders.

Zo staat ten minste te lezen in de Oostenrijkse kranten die uitgebreid verslag uitbrachten van het incident. Een dag later ging de zetellift La Perla na een veiligheidscontrole gewoon weer open.

Skiër Roy De Clerck
rv Skiër Roy De Clerck1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    "Haliculant"?? Ziet er maar vrij gewoontjes uit eigenlijk