Vlaamse jongeren doen niets tegen gehoorschade

Vlaamse jongeren zijn zich te weinig bewust van de noodzaak om hun oren te beschermen.
thinkstock Vlaamse jongeren zijn zich te weinig bewust van de noodzaak om hun oren te beschermen.
Drie kwart van de Vlaamse jongeren lijdt aan tijdelijk oorsuizen en een op de vijf kampt met permanente tinnitus. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen. Jongeren zijn zich ook weinig bewust zijn van het probleem en doen er omzeggens niets aan. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege merkt op dat de problematiek niet nieuw is.

Het onderzoek werd eind juli gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Er werden 4.000 Vlaamse jongeren ondervraagd tussen 14 en 18 jaar oud.

Permanent oorsuizen
Driekwart van de ondervraagden gaf toe last te hebben van hun gehoor nadat ze een avond op stap zijn geweest. Liefst twintig procent heeft last van permanent oorsuizen, zo meldt de website van EOS.

"En dat is verontrustend want in hetzelfde onderzoek geeft slechts vijf procent van de ondervraagden aan dat ze gehoorbescherming dragen", zegt Gilles.

95 decibel
De onderzoekers maakten geen onderscheid tussen discotheek- of fuifbezoekers enerzijds en de concert- en festivalgangers anderzijds. "Zowel de festivals, de optredens, de discotheken als de plaatselijke fuiven moeten zich houden aan de geluidsnorm van 95 decibel. Maar de concert- en festivalorganisatoren hebben meer geprotesteerd tegen deze nieuwe geluidsnormen zodat we de geluidsproblematiek vooral hiermee associëren."

Nochtans zijn discotheken en fuiven minstens even schadelijk. "Discotheekgangers worden langer blootgesteld aan luide muziek, bovendien is het intensiteitsniveau op deze plaatsten constant waardoor de oren hier maar moeizaam kunnen recuperen."

Normaal
Maar de jeugd trekt zich weinig aan van de gevolgen van geluidshinder, zo blijkt. "Veel van de jongeren beschouwen gehoorhinder als normaal, want hun vrienden hebben het ook. Meestal verdwijnt de hinder de dag erna al, waardoor ze gaan denken dat het geen permanente schade aanricht."

Net die gedachte is het grote probleem. "Zodra jongeren last hebben van hinder moeten ze meteen om hulp gaan. Want als ze te lang wachten dan is de schade onomkeerbaar."

Campagne
Om deze boodschap bij de jeugd te laten doordringen, werkten de onderzoekers samen met de FOD Volksgezondheid. Er wordt momenteel werk gemaakt van een nieuwe sensibiliseringscampagne.

En dat is nodig volgens Gilles want "hoe meer aandacht we aan deze problematiek geven, hoe meer jongeren er mee in contact komen."

"De problematiek van gehoorschade bij jongeren is op zich niet nieuw", zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). "Onder andere professor Vinck van de UGent trok al jaren geleden aan de alarmbel". Na overleg met audiologen, de muzieksector, jeugdsector, organisatoren en de gezondheidssector voerde de minister bindende geluidsnormen in die sinds begin dit jaar van kracht zijn.

"De geluidsnormen voor muziekactiviteiten zijn er gekomen om twee redenen: bezorgdheid over toenemende gehoorschade, zowel bij jong als bij oud, en om een hiaat in de wetgeving weg te werken. Voor heel wat muziekactiviteiten bestonden er namelijk geen geluidsnormen", zegt Schauvliege.

"Hand in hand met de geluidsnormen gaat de sensibilisering over de gevaren van lawaai en luide muziek", zegt de minister. Ze lanceerde in april vorig jaar de campagne 'Help ze niet naar de tuut', met radiospots, een app, een luistertest en info via deze website. Begin dit jaar kreeg de campagne een vervolg met de kortfilm 'Ruis' die aan 700 middelbare scholen verspreid werd.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels