Vlaams hulpkonvooi geplunderd in Calais: vader uit Lier moet gezin met koevoet verdedigen

Het konvooi werd aangevallen in het vluchtelingenkamp 'De Jungle'.
Photo News Het konvooi werd aangevallen in het vluchtelingenkamp 'De Jungle'.
'Wij gaan naar Calais en nemen mee', een actie die op Facebook werd opgezet, is in complete chaos geëindigd. Het konvooi met veertig auto's en enkele vrachtwagens werd door vluchtelingen geplunderd. Een vader die met een bestelwagen meereed moest zijn zoontje en vrouw met een koevoet verdedigen terwijl zijn wagen helemaal werd stukgeslagen, schrijft Gazet Van Antwerpen.

Het waren helse taferelen in Calais, op een kilometer van de ingang van de treintunnel. Het hulpkonvooi bracht matrassen, tenten, huisraad, dekens, kleren, schoenen, eten en andere noodzakelijkheden. Aanvankelijk verliep alles rustig en mensen stonden keurig in de rij, maar toen er meerdere lossingen tegelijk gebeurden, sloeg de stemming om. Plots was het ieder voor zich en graaide iedereen mee wat ze konden.

Een Lierenaar was met een bestelwagen naar het kamp gereden samen met zijn zoontje en vrouw. Voor hij het goed besefte, belandde de man in complete chaos. Tientallen jonge vluchtelingen bestormden zijn auto en plunderden zijn volledige vracht. Ze sloegen zijn spiegels stuk en klommen op het dak van de wagen. De man kreeg enkele rake klappen en probeerde met een koevoet zijn belagers van zich af te slaan.

Een vrouw uit Diksmuide, die broden en medisch materiaal vervoerde in een kleine bestelwagen, werd ook belaagd. Ze reed snel weg, maar enkele jongeren waren al langs de deuren aan de achterkant binnengekropen. Ze namen zoveel mogelijk mee en sprongen vervolgens uit de auto.

Het kamp ligt in de schaduw van het laatste stuk snelweg naar de carferry richting Engeland.
Jan Demeuleneire voor Photonews Het kamp ligt in de schaduw van het laatste stuk snelweg naar de carferry richting Engeland.

De chauffeur van de grootste vrachtwagen, Sammy Hertecant, vertelt in Gva hoe zijn vrachtwagen binnen enkele minuten volledig werd leeggehaald. "Ze hebben zelfs een deel van het houten binnenwerk meegenomen. Ze dachten waarschijnlijk dat het de bedoeling was", zegt Hertecant. "Maar ze waren niet agressief of zo. Ze bleven vriendelijk. Ze hebben zelfs de vrachtwagen helpen uitkuisen."

Initiatiefnemer Peter Terryn is aangedaan over hoe de actie is misgelopen. "Een en ander moet grondig geëvalueerd worden", aldus Terryn. Er zijn de komende weken nog konvooien gepland, maar die zullen anders moeten aangepakt worden.

photo_news