Viva vintage: in deze interieurshops strik je de meest unieke vondsten

Het Tijdreisbureau
Niks fleurt een interieur meer op dan een uniek hebbeding of meubelstuk dat al wat jaren op de teller heeft. Maar waar strik je die bijzondere eyecatchers die aan hun tweede, derde of vierde leven bezig zijn? Goesting Magazine ging snuisteren in de stoffigste shops en pluisde het uit. Volg Goesting op Facebook voor meer inspirerende deconieuwtjes.

West-Vlaanderen

Møbel
Vintagefreaks zullen kwijlen bij al het moois dat Møbel te bieden heeft. Je vindt er originele meubels uit de jaren 50, 60 en 70, vakkundig gerestaureerd door uitbater Frederik. Maar ook zijn unieke lusters en andere huisaccessoires zijn eyecatchers pur sang. Verder strik je hier handgemaakte juweeltjes uit gerecycleerd glas en unieke kunstwerken van plaatselijke kunstenaars. Hongertje? De meubelzaak wordt gecombineerd met een gezellig retro-eetcafé.
Iepersestraat 6-8, Roeselare. www.mobelrsl.be.

BOLD
Zaakvoerder Pieter-Jan reist voor BOLD heel Europa rond, van Lisboa tot Kiev, met speciale aandacht voor de ex-Sovietstaten. Tijdens trips langs industriële ruïnes en via netwerken van locals probeert hij daar alles te strikken wat vergane industriële glorie uitstraalt. Verweerde werkbanken, imposante fabriekslampen, curieuze stoelen of statige archiefkasten geven iedere meerwaardezoeker knikkende knieën.
Galerij op afspraak: Stationsstraat 63, Deerlijk. Shop in Kortrijk: Diksmuidekaai 2. www.bolddesign.be.

Wauw
What's in a name? Davy Depaepe is een interieurpaus die in heel Vlaanderen zoekt naar spullen die, nu ja, wauw zijn. Davy discrimineert niet, want voor hem kan het evengoed om een antieke Coca-Colakoelkast gaan als om design van Arne Quinze of zelfs hartverscheurende foto's van het Pukkelpopdrama. En het loont de moeite om langs te gaan in de winkel, want Davy vernieuwt elke week zijn concept én ook het aanbod. Hou dus de Facebookpagina goed in de gaten.
Onze-Lieve-Vrouwestraat 9, Kortrijk. www.wauw.be.

Møbel
BOLD
Wauw

Oost-Vlaanderen

Het Tijdreisbureau
Van écht tijdreizen kunnen we jammer genoeg alleen maar dromen, maar een bezoekje aan Het Tijdreisbureau is alvast een goede poging tot. De nadruk ligt hier op plezant retromateriaal dat de shop 'museumallures' geeft. Zo springen een jukebox, Sabena-memorabilia, een kast vol knuffelberen van Steiff en een kermiskarretje in het oog. Uitbater Michel verhuurt trouwens ook heel wat van zijn (gekke) schatten aan toneelverenigingen, voor fotoshoots of films. Wat ons betreft, een aanrader!
Ottogracht 35, Gent. www.tijdreisbureau.be.

Depot 09
Depot 09 wandel je onmogelijk met lege handen buiten. Op duizend (!) vierkante meter staan vintage spullen met een torenhoog ooooh-zo-wijsgehalte, verzameld door zeventien vintage en design dealers uit binnen- en buitenland. Elk selecteert z'n beste spullen om een paar vierkante meters aan te kleden. Resultaat: een indrukwekkende en kwaliteitsvolle collectie met wat brocant, maar vooral veel vintage, design en industrieel.
Nieuwevaart 118/B002, Gent. www.depot09.be.

Het Tijdreisbureau
Depot 09

Viva Las Vintage
Het moet niet altijd Scandinavisch design zijn.. Soms wil je authentieke items met een verhaal die je in een vingerknip terug katapulteren naar je kindertijd. In Viva Las Vintageherontdek je vintage speelgoed, denk Fisher Price en View-Master,maar evengoed servies en meubelstukken uit de fifties en sixties. Aan ieder stuk kleeft nostalgie. Marc Van Pottelbergh verkoopt er collector's items die hij in de loop der jaren met liefde bij elkaar zocht.
Sint-Jacobstraat 61, Dendermonde. www.vivalasvintage.be.

N'importe Quoi
N'importe Quoi? Een naam die volledig in overeenstemming is met de vriendelijke en gezellig nonchalante sfeer in deze shop. Alles past in het plaatje: de grote 15de eeuwse ruimte met grove stutbalken, het aanbod van sober Deens design, werken van Belgische ontwerpers, de vintage decoratiestukken en de toerisme- en reclameaffiches uit de jaren 1890 tot pakweg 1950. De schattige stoeltjes die voor de deur uitgestald staan, trekken je sowieso binnen.
Burgstraat 11, Gent. N'importe Quoi op Facebook.

Viva Las Vintage
N'importe Quoi

Antwerpen

Retour
Op veilige afstand van de overprijsde vintagezaken in de Kloosterstraat, opereert Dré De Saeger. Zijn charmante winkeltje barst van de geuren, kleuren en vormen uit andere tijden. De letterlijke betekenis van het woord vintage getrouw, haalt Dré alleen trouvailles in huis die minstens twintig jaar oud zijn. Schilderijen, tekeningen, wereldbollen, postkaartjes van Antwerpen, blikken dozen: een intrigerend allegaartje, maar de eigenaar gaat ook gericht op zoek naar bepaalde stukken, zoals prachtig Japans lakwerk, Duitse vazen en Bochservies. Bijzonder is ook het atelier achteraan de winkel, waar de man des huizes zijn vondsten eigenhandig opknapt.
Graaf Van Hoornestraat 48, Antwerpen. 0486/78.25.79

My Ex Boyfriend
Meubelen zijn als vriendjes, vinden Ben en Kat van My Ex Boyfriend. Ooit liefgehad, maar dan aan de deur gezet om een ander gelukkig te maken. In deze originele shop verkopen ze dan ook heel wat vintage en tweedehands stukken, aangevuld met eigentijdse, maar eigenzinnige lifestylehebbedingen.
Onze-Lieve-Vrouwestraat 106, Mechelen. www.myexboyfriend.info.


Retour
My Ex Boyfriend

Viar
Een Antwerpenkenner weet dat je voor antiek en vintage vooral in de Kloosterstraat moet zijn. Daar kan je onder andere VIAR aantreffen, waar beeldige vintage meubels van 1940 tot de jaren 80 het interieur domineren. Het is wel duidelijk dat de uitbater van VIAR oog en kennis heeft voor design, dus vraag hem gerust naar het verhaal achter een bepaald stuk. Iets verderop in de zaak stuit je ook op heel wat rekken verrassend mooie kleding. Duik in hun assortiment en vind dat ene vintage-item waar je altijd al naar op zoek was.
Kloosterstraat 65, Antwerpen. Viar op Facebook.

Vintage Wooninrichting
Wie verzot is op de interieurs uit 'Mad Men', moet dringend een bezoekje brengen aan deze shop. Eigenaar Michael Marcy toverde een stoffenwinkel met maar liefst zeven etalages om tot een inspirerende plek, waar verschillende vintage interieurs met stukken uit de jaren 50 tot 80 getoond worden. Met Vintage wooninrichting wil Marcy een groot publiek bereiken, door vintage zonder naam te verkopen en aan toegankelijke prijzen. Eén tip: spring regelmatig binnen, want het aanbod wordt continu vernieuwd.
Mechelsesteenweg 84, Antwerpen. www.vintigewooninrichting.be.

Viar
Vintage Wooninrichting

Vlaams-Brabant & Brussel

Het Narrenschip Vaart
In een van de grote gebouwen aan de Leuvense Vaart zit een klein deurtje: je toegang tot de wondere wereld van Het Narrenschip Vaart. Uitbater Roland omschrijft het zelf als een rariteitenkabinet, vol hebbedingen, meubels en decoratiestukken die al een lang leven leidden, ergens tussen de jaren 50 tot 90. Verdwaal tussen kitsch, kunst en curiosa tijdens je zoektocht naar die ene eyecatcher.
Kolonel Begaultlaan 9B, Wilsele. www.hetnarrenschipvaart.be.

Komodo
Met Komodo opende onlangs Leuvens allereerste geo-shop haar deuren. Deze shop wil de sterke band tussen de stad Leuven en geografie in de verf zetten. Naast landkaarten en prenten van de 15de tot de 20ste eeuw, kan je er ook rondsnuisteren tussen boeken, atlassen en geovintage-spulletjes uit verre streken.
Alfons Smetsplein 3A 04, Leuven. www.komodo.shop.

Het Narrenschip Vaart
Komodo

La Petite Fiesta
Deze shop ontdekken in onze hoofdstad voelt inderdaad als een klein feestje. De schattige, bomvolle vitrine verklapt al wat voor schatten je hier kan vinden: retrostoeltjes, oma's servies, vintage schoolgerief, curieuze lampen, allemaal met liefde verzameld door de Parijse eigenares. Ideaal voor wie zich weer even helemaal kind wil voelen.
Darwinstraat 9, Brussel. www.lapetitefiesta.com.

Vintage Items
De Brusselse Darwinstraat is zo'n beetje een walhalla voor vintageshoppers, want niet ver van La Petite Fiesta, vind je ook deze parel. Ook hier tref je een eigenzinnige selectie van zeldzame en minder zeldzame vintage stukken aan, maar vooral typografielovers slaan hier aan het kwijlen. Uitbater Tim verzamelt immers oude letters in alle vormen, verschijningen, uitvoeringen en maten, perfect voor een unieke finishing touche in je stek.
Darwinstraat 33, Brussel. www.vintage-items.eu.

La Petite Fiesta
Vintage Items

Limburg

RetroFee
Natúúrlijk moeten we in een lijstje als dit onze liefde voor kringwinkels aller lande betuigen. Zeker als ze een extra inspanning doen om de beste vintage vondsten uit hun aanbod te selecteren en in bijzondere filialen zoals deze shop in Neerpelt aan te bieden. Voor heel weinig geld strik je hier moois uit vervlogen tijden, dat de naam 'trofee' gerust waardig zal zijn.
Stationsstraat 76, Neerpelt. www.dekringwinkel.be.

Paplou
Paplou is in eerste plaats dé shopstop in Hasselt voor coole tweedehandskledij. Maar tussen de kledingrekken door spot je hier ook kleine hebbedingen uit de jaren 50 tot 80, gaande van postkaartjes over speelgoed tot oldschool polaroidcamera's. Shop er een bijpassende outfit bij et voilà, je kunt je in huis én hoofd in het verleden wanen.
Dorpsstraat 37B, Hasselt. www.paploustore.be.

RetroFee
Paplou