Vind jij de 7 verschillen? La Fille d'O beschuldigt H&M van plagiaat

Facebook La Fille d'O
Ontwerpster Murielle Scherre van lingeriemerk La Fille d'O is boos op budgetketen H&M. Ze beschuldigt de winkel ervan het ontwerp van haar "Fast Girls"-beha gekopieerd te hebben. H&M biedt de beha voor 19,99 euro aan, terwijl het originele exemplaar van Scherre 110 euro kost. Toch onderneemt ze geen verdere stappen. "Hoe kan ik als kleine speler aan de mensen duidelijk maken dat ik eerst was?" zegt ze hierover aan De Standaard.

Het was niet Murielle Scherre zelf, maar een klant die opmerkte dat een budgetbeha uit de Oostenrijkse webshop van winkelketen H&M wel heel erg lijkt op het bekende "Fast Girls" model van La Fille d'O. Vooral de beugel die tussen de borsten een piek maakt is karakteristiek voor het model. Ook de driehoeksvorm met de bandjes die tot vrij hoog breed blijven, zijn opvallend. H&M vraagt voor zijn versie 19,99 euro, terwijl Muriel Scherre met haar duurzame materialen en Belgische productiekosten 110 euro moet vragen.

Scherre kocht zelf een exemplaar van de beha en maakte een "zoek de 7 verschillen"-filmpje op Instagram Stories. Meteen ook haar enige ludieke actie tegen de keten, want ze vreest dat ze noch het budget noch het bereik heeft om tegen H&M in te gaan. "Hoe kan ik als kleine speler aan de mensen duidelijk maken dat ik eerst was?," zegt ze hierover aan De Standaard.

Ze ziet zelfs de humor in van de brief die bij haar H&M-bestelling zat: We zijn blij dat je samen met ons op zoek wil gaan naar het beste op vlak van mode, kwaliteit en duurzaamheid. We hopen dat je net zoveel plezier aan je artikelen hebt dan wij hadden toen we ze voor jou creëerden, stond daar in te lezen. "Toen dacht ik: ik hoop dat jullie evenveel plezier hebben gehad aan het kopiëren van deze beha als ik toen ik hem veertien jaar geleden creëerde", zegt Scherre. "Mijn beha's kun je 6, 7 jaar dragen, zo'n beha van een keten 6 of 7 weken."

Links: het ontwerp van Muriel Scherre. Rechts: de beha van H&M
Louis-Philippe Beauduin / H&M Links: het ontwerp van Muriel Scherre. Rechts: de beha van H&M