Vijftig hoge functionarissen kregen op 22 maart voorrang op gsm-netwerk

BELGA
Proximus-ceo Dominique Leroy heeft in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart gezegd dat de operator op die dag voor de eerste keer ooit een voorrangsregeling heeft ingevoerd. Een vijftigtal functionarissen, onder wie hoge politici als premier Michel en de commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle werden als prioritair beschouwd. Daardoor konden zij blijven bellen terwijl de rest van het netwerk verzadigd was.

Proximus had van het federale crisiscentrum Binnenlandse Zaken een lijst gekregen met prioritaire personen. Daar kwamen nog een vijftiental hoge magistraten bij, zodat het totale aantal op ongeveer 50 lag. Zij kregen voorrang op het netwerk wanneer ze wilden bellen of gebeld werden. "Een andere call werd op dat moment gedropt", aldus Dirk Lybaert, Chief Corporate Affairs Officer van Proximus.

Het was de eerste keer ooit dat die voorrangsregeling werd ingevoerd, maar ondertussen is het systeem al permanent van kracht. Er bestaat vandaag een officiële lijst van ongeveer 120 namen die het hele jaar door, ongeacht de omstandigheden, voorrang krijgen.

De verzadiging van de lokale Proximus-antennes op 22 maart duurde uiteindelijk een uur in Maalbeek en zowat 2,5 uur in Zaventem. Om de problemen te verlichten, stuurde Proximus mobiele antennes uit - onder meer naar het Warandepark en het Jubelpark in Brussel. Om die in de toekomst sneller ter plaatse te krijgen, zal het BIPT voortaan voor escortes zorgen.

Dat de problemen in Maalbeek ondanks de lagere stralingsnormen sneller voorbij was, heeft alles te maken met het hogere aantal antennes in het centrum van Brussel. De problemen bleven wel beperkt tot de 'mobiele gesproken trafiek'. Sms'en, dataverkeer en vaste lijnen werkten wel normaal.

Dominique Leroy, topvrouw van Proximus.
BELGA Dominique Leroy, topvrouw van Proximus.

Stralingsnormen

Tijdens haar hoorzitting haalde Leroy ook uit naar de Brusselse stralingsnormen. Met minder strenge stralingsnormen in Brussel zouden de gsm-problemen bij de aanslagen zeker kleiner geweest zijn, zo verklaarde ze. Proximus en de andere operatoren nemen de beperkte stralingsnormen in Brussel al jaren onder vuur. In Vlaanderen en Wallonië liggen die veel hoger dan de cumulatieve 6 volt per meter die in de hoofdstad geldt. De gsm-problemen op de dag van de aanslagen legden de vinger opnieuw op de wonde.

Base besloot op 22 maart de Brusselse stralingsnormen aan zijn laars te lappen, Proximus niet. "Ik heb veel sympathie voor de collega's, maar dat is niet bij ons opgekomen", gaf Lybaert toe. Voor Proximus kan dat trouwens niet met één druk op de knop, daarvoor moeten technici worden uitgestuurd naar alle antennes. En dat duurt al snel enkele uren.

De capaciteit had tot vijftig procent hoger kunnen liggen in Brussel indien dezelfde normen zouden gelden als in Vlaanderen en Wallonië. Twintig tot dertig procent alleen al door het opvoeren van de antennes die er nu al staan. Plus nog eens zoveel aangezien Proximus ongetwijfeld extra installaties zou plaatsen indien de stralingsnormen soepeler zouden zijn.

Net daarom is de operator niet wild van het voorstel waar bevoegd Brussels minister Céline Frémault (cdH) nu mee speelt. Zij wil op crisismomenten groen licht geven om tijdelijk de normen te overschrijden, zoals Base bij de aanslagen op eigen houtje deed. In dat geval kan je echter niet rekenen op de extra capaciteit die zou worden uitgebouwd indien structureel hogere normen zouden gelden, klonk het.

De capaciteit had tot vijftig procent hoger kunnen liggen in Brussel indien dezelfde normen zouden gelden als in Vlaanderen en Wallonië

"Niet zaligmakend"

"Het zou wellicht geen volledig antwoord zijn, maar hadden we twintig of dertig procent meer, dan kon dat misschien wel een beetje helpen", zei ook voorzitter Jacques Hamande van telecomregulator BIPT. Hij wilde zich niet uitspreken over het effect van hogere stralingsnormen op de gezondheid, maar merkte wel op dat de Brusselse normen zowat 180 keer lager liggen dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie voorstelt.

Maar problemen zal je sowieso altijd hebben. "Het verhogen van de norm is geen zaligmakende oplossing", zegt Lybaert. "Dat geeft geen capaciteitsverhoging met duizend procent, terwijl we dus wel een piek hebben gehad van duizend procent."

Wat alvast soelaas kan bieden voor de noodnummers, is absolute prioriteit geven aan 100 en 101. Momenteel krijgt enkel 112 voorrang op het netwerk én op de antennes, terwijl dat voor de twee andere noodnummers enkel op het netwerk geldt. Je moet dus nog steeds eerst op het netwerk geraken, zoals bleek uit problemen in het Leuvense. Proximus werkt aan aanpassingen om ook 100 en 101 absolute prioriteit te geven.

'Het verhogen van de norm is geen zaligmakende oplossing. Dat geeft geen capaciteitsverhoging met duizend procent, terwijl we dus wel een piek hebben gehad van duizend procent'

Dirk Lybaert