Vijf tips om uw echtscheiding snel te vergeten

ING
Opluchting of pijnlijke breuk? Een echtscheiding is altijd een moeilijke kaap. De draad weer oppikken en zelfvertrouwen tanken, kan soms tijd vragen. U krijgt van ons vijf tips om na uw scheiding een nieuwe start te nemen.

De echtscheiding is een feit. Iets wat u nooit voor mogelijk hield toen u in het huwelijksbootje stapte. En nu? Nadien de draad oppikken is niet evident. Hoe begin je eraan? 

Neem ook wat tijd voor uzelf
Niet alleen de scheiding zelf moet u verwerken, ook alle praktische regelingen die erbij komen kijken. De opvang van de kinderen, de woning, het verdelen van de eigendommen, het geld, de verzekeringen,...
Inderdaad, kom even op adem. Neem wat tijd voor uzelf en maak plannen. Waarom nu nog wachten met die workshop Wereldkeuken waarvan u al zo lang droomt? U denkt er toch al een tijdje aan om opnieuw beginnen te sporten, niet? En waarom 's geen bezoekje brengen aan die vriend in Parijs? Maak uw hoofd 's leeg en doe iets waar u zin in hebt. 

Durf te rouwen
Een scheiding voelt ook als een mislukking, een tekortkoming, en als het verlies van iemand van wie u hield. Een beetje vergelijkbaar met een rouwproces. Ontkenning, verdriet, woede, angst, schuldgevoel en ten slotte aanvaarding. Maar met schuldgevoelens en 'wat als' verandert u de wereld niet. Blijf het verleden niet oprakelen en kijk vooruit. 

Sluit u niet op
Niets is erger dan tussen uw vier muren de dagen te tellen. Sluit u niet op, kom buiten en ontmoet andere mensen. En dan hebben we het niet meteen over een date, maar gewoon over sociale contacten. Doe een telefoontje naar vrienden die u uit het oog was verloren. Breid ook uw sociale netwerk uit en leer nieuwe mensen kennen. Schrijf u bijvoorbeeld in bij een wandelclub om beide te combineren. 

Draai de bladzijde met uw vorige partner om
Is het tot een echtscheiding gekomen, dan wil dat zeggen dat er problemen waren en dat samenleven niet langer een optie was. Soms koestert een van de twee ex-partners nog de hoop dat het ooit wordt als vroeger. Het is belangrijk dat alles duidelijk is tussen beiden en dat u zich niet laat overmannen door schuldgevoel. Uiteraard streeft u best naar een goede verstandhouding, maar beperk u tot de onderwerpen die u beiden aanbelangen. Het welzijn en de opvoeding van de kinderen, eventuele vragen over de alimentatie,... De bladzijde omdraaien met uw ex is een belangrijke stap om een nieuwe relatie te beginnen. 

Wees niet bang voor anderen
Het leven is een aaneenrijging van mislukkingen en successen, probeersels en struikelblokken. "Ze zijn toch allemaal hetzelfde..." Zeker niet. Laat u niet ontmoedigen en wees niet bang voor een nieuwe relatie. Angst om opnieuw te falen staat de zin om te bouwen aan een nieuwe relatie of gezin vaak in de weg. En misschien vergist u zich opnieuw, maar wie niet waagt niet wint. Vroeg of laat krijgt de liefde toch de bovenhand. 

De beslissing is blijkbaar definitief. Het woord "echtscheiding" is uitgesproken. 

Wat nu? Om u door deze moeilijke periode heen te loodsen, beantwoorden wij hieronder de 7 meest gestelde vragen in echtscheidingszaken.