Vijf doden na eerste betogingen in Marokko

AP
Zeker vijf mensen zijn vannacht om het leven gekomen tijdens onlusten in de stad al-Hoceima, in het noorden van Marokko. Ongeveer 130 mensen raakten gewond. Dat heeft Taib Cherkaoui, minister van Binnenlandse Zaken, laten weten.

Volgens het ministerie werden de vijf slachtoffers door betogers aangevallen. Hun verbrande lichamen zijn in een bankgebouw gevonden.

Over de identiteit van de doden deed het ministerie geen mededelingen. Wel lieten de autoriteiten weten dat onder de circa 130 gewonden 115 veiligheidsfunctionarissen zijn. Onder meer in Al Hoceima, Larache en Marrakesh werd er tegen het Marokkaanse regime gemanifesteerd.

De betogingen in al-Hoceima liepen gisterenavond uit de hand. Ordetroepen gebruikten traangas om de betogers uiteen te drijven. Daarna braken er gevechten uit tussen jongeren en ordetroepen. Volgens lokale media zijn ook enkele politiewagens in brand gestoken.

De politie heeft circa 120 personen aangehouden, onder wie een aantal minderjarigen.
 
Het ging om de eerste grote betogingen in Marokko sinds het begin van de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In het grootste deel van Marokko verliep het protest vreedzaam, maar op enkele plaatsen kwam het uiteindelijk toch tot incidenten. (afp/adha)