Vijf doden bij vliegtuigcrash op luchthaven Charleroi

AP
Op de luchthaven van Charleroi is deze ochtend rond 10 uur een Cessna-vliegtuig neergestort. Vijf mensen zijn daarbij om het leven gekomen, van wie drie kinderen. De slachtoffers zijn afkomstig uit Ukkel en maken deel uit van dezelfde familie. Het gaat om een grootvader, zijn schoondochter en drie kleinkinderen (geboren in 2005, 2006 en 2010). De vader van de kinderen werd opgevangen door de crisiscel, net als het luchthavenpersoneel. Het parket kwam ter plaatse. De luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA) heeft haar activiteiten omstreeks 16 uur hervat.

Het toeristische privévliegtuigje was aan het landen toen de problemen zich voordeden. Het toestel zou problemen hebben ondervonden bij het opstijgen. De vijf inzittenden zouden naar Lyon, in het zuiden van Frankrijk, vliegen. De vliegomstandigheden waren erg slecht door aanvriezende mist. De piloot probeerde terug te keren naar de luchthaven, maar het toestel stortte naast de piste neer.

De crash veroorzaakte enorm veel schade en rook. In totaal werden zestien vluchten afgeleid en werden vijf vluchten geannuleerd. Een kleine vijftien vluchten hadden vertragingen gaande van 40 minuten tot zes uur, zo heeft Brussels South Charleroi Airport (BSCA) meegedeeld. Het parket van Charleroi en het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart hebben hun onderzoek op het tarmac afgerond, zei David Gering, woordvoerder van BSCA. Vijftien vluchten werden naar Luik afgeleid, één vlucht naar Zaventem.

Het vliegtuig, gebouwd in 1981, stond ingeschreven in de Verenigde Staten en was al enkele jaren gestationeerd in België. Het had de kentekens N240PW. Het toestel behoorde sinds 2001 toe aan de vennootschap White Mountain Inc de Wilmington, in de Amerikaanse staat Delaware. Dat schrijven gespecialiseerde websites aviation-safety.net en crash-aerien.aero.

Zo'n 10.000 vliegtuigen staan ingeschreven in de VS en hebben hun basis in Europa, zegt de International Council of Aircraft Owner and Pilot Associations (IAOPA). Dat gebeurt voornamelijk omdat de onderhoudskosten in Europa lager liggen.

Voor meer informatie over de vluchten van vandaag  kunnen passagiers surfen naar de website van de luchthaven of bellen naar het nummer 0902 02490.

AP
AP
AP
AP
AP