Vervelend of niet? Virgin laat gsm'en toe op het vliegtuig

Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic wil het gebruik van mobiele telefoons toelaten op haar vluchten. Eerder staakten Lufthansa en Qatar Airways al gelijkaardige pogingen na fel protest van medereizigers.

Hoog in de lucht was je tot nog toe veilig voor de druk gsm'ende medemens én voor het opdringerige gerinkel van het eigen toestel. Nog een van de weinige plaatsen in onze maatschappij... Maar daar brengt Richard Branson nu verandering in. Vanaf vandaag kan je op de langeafstandsvluchten van Virgins nieuwe A330-airbus tussen Londen en New York gretig de gsm of smartphone bovenhalen. Ook een eenvoudige internetverbinding wordt aangeboden zodat je de mail kan checken.

Tegen het einde van het jaar wil Virgin het systeem geïnstalleerd hebben op twintig toestellen van haar vloot, ook op de Boeing 747.

Geen interferenties
En wij dachten allemaal dat het gebruik van de gsm de boordcomputer in de war kon brengen, net als in het ziekenhuis. Toch? Nee, dat wordt uiteraard technisch vermeden. Het vliegtuig herbergt een soort telecomstation dat de signalen doorstuurt naar een satelliet of naar een systeem op de grond, zonder interferentie met de boordinstrumenten.

Beperkingen
Natuurlijk kost je dit wat. Virgin rekent internationale roamingtarieven aan. En er zijn ook beperkingen. Tijdens het landen en het opstijgen mag het allemaal niet en op zo'n 400 km van het Amerikaanse luchtruim moet het systeem ook uit. Verder kunnen maar tien passagiers tegelijk gebruik maken van de dienst, wegens de beperkte bandbreedte. Ten slotte komen voorlopig enkel klanten van O2 of Vodafone in aanmerking.

Studies van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wijzen uit dat de klant zo'n service helemaal niet wil en als storend ervaart, maar Virgin beweert het tegendeel.