Ga naar de mobiele website
^ Top

Verschillende doden na bestorming VS-ambassades

Demonstranten in de Pakistaanse stad Islamabad.
afp Demonstranten in de Pakistaanse stad Islamabad.
In de Arabische landen zijn na het vrijdaggebed opnieuw tienduizenden manifestanten op straat gekomen om te protesteren tegen de film 'Innocence of Muslims' waarin de profeet Mohammed voorgesteld wordt als een kinderverkrachter en moordenaar. Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen toen woedende demonstranten de Amerikaanse ambassade in Tunesië bestormden. Ongeveer 30 anderen raakten gewond. Ook in Libanon kwam een betoger om het leven, in Soedan twee.

In verschillende grote steden hebben vandaag manifestaties plaatsgevonden. In onder meer Bangladesh, Pakistan, Afghanistan en Iran zijn tienduizenden mensen op straat gekomen. Ze riepen anti-Amerikaanse slogans en verbrandden Amerikaanse vlaggen. Op spandoeken zijn slogans te lezen als 'dood aan de VS', 'godslastering is geen vrije meningsuiting' en 'de VS is het centrum van het zionisme geworden'.

Opstootjes
De manifestanten bestormden de Amerikaanse ambassades. Zo waren er schermutselingen tussen politie en demonstranten in Islamabad (Pakistan) en gooiden Egyptische manifestanten in de buurt van de Amerikaanse ambassade stenen naar de politie, die zich verdedigde met traangas. Ook in Israël waren er aanvaringen tussen politie en betogers. In de Jemenitische hoofdstad Sanaa, waar gisteren vier mensen om het leven kwamen, gebruikte de politie waterkanonnen om de betogers weg te houden van de ambassade. De menigte verbrandde vlaggen en riep dat de ambassadeur verbannen moest worden.

Vijf doden in Tunis en Khartoem
Bij de rellen rond de Amerikaanse ambassade in Tunis zijn drie doden gevallen en 28 mensen gewond geraakt, volgens een voorlopige balans van het ministerie van Gezondheid. Twee gewonden zijn in kritieke toestand. Islamistische betogers hebben ook de Amerikaanse school in Tunis aangevallen en in brand gestoken. De school ligt op enkele tientallen meters van de Amerikaanse ambassade.

Sinaï
Egyptische bedoeïenen hebben vandaag het kamp van de multinationale troepenmacht in de Sinaïwoestijn aangevallen uit protest tegen de anti-islamfilm die in de Verenigde Staten gemaakt is, zo heeft een lokale veiligheidsverantwoordelijke gezegd.

De bedoeïenen drongen het kamp in Al-Goura binnen en staken de uitkijktoren en een voertuig in brand. Daarna braken gevechten uit, waarbij twee Colombianen en een Egyptenaar gewond raakten. In Kaïro waren er de hele dag botsingen tussen betogers en de politie bij de Amerikaanse ambassade.

Nigeria
Ook in de Gazastrook, Jeruzalem, Mauritanië en Syrië werd tegen de film gemanifesteerd. In Salé, bij Rabat, betoogden een 200-tal salafisten die Amerikaanse vlaggen verscheurden en in brand staken. Bij een moskee in Jos, in Nigeria, schoot de politie in de lucht om een menigte van enkele honderden mensen uiteen te drijven die tegen de film wou betogen, zei een legerwoordvoerder. Er vielen geen gewonden volgens de woordvoerder.

Andere doelwitten
Niet enkel Amerikaanse ambassades worden aangevallen. In de Soedanese hoofdstad Khartoem werden de Britse en Duitse ambassade aangevallen. De Duitse ambassade werd in brand gestoken. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken is het personeel van de ambassade in veiligheid gebracht.

In Libanon hebben 300 islamisten een Amerikaanse fastfoodzaak in Tripoli in brand gestoken. In de botsingen tussen betogers en politie die daarop volgden, kwam een man om het leven.

Lees verder onder de foto

afp
afp
AFP
afp
afp

Brussel
De Amerikaanse ambassade in Brussel werd om 15 uur geëvacueerd als voorzorgsmaatregel voor eventuele manifestaties. Geruchten deden namelijk de ronde dat er mogelijk zou worden gemanifesteerd.

De ingang van de ambassade is geblokkeerd aan de kant van de Regentlaan. Politieagenten hebben een veiligheidsbarricade rond de ambassade ingesteld. "Ze verwachten duidelijk relletjes, maar momenteel is het rustig", aldus een ooggetuige aan de Waalse krant La Dernière Heure. Een speciaal team zal plaatsnemen op het dak van de ambassade met een helikopter.

Antwerpse sms
In Antwerpen heerst intussen de nodige ongerustheid nadat per sms is opgeroepen om morgen actie te voeren tegen de anti-islamfilm. De politie onderzoekt de zaak, maar er is alvast geen toelating tot een betoging aangevraagd. Naar hoeveel personen de sms'jes in Antwerpen zijn verstuurd en wie er het initiatief toe nam, is niet bekend.

"Het onderzoek zit nog in een verkennende fase", zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens van de lokale politie. "De berichten roepen op tot een bijeenkomst zaterdag om 15 uur aan de Drink in Borgerhout." De cel Diversiteit neemt de oproep alvast ernstig. De precieze inhoud van de tekstberichten wordt voorlopig niet vrijgegeven om de gemoederen niet onnodig te verhitten. Het is dan ook niet duidelijk of er enkel sprake is van een vreedzame betoging dan wel een oproep tot geweld.

Nederland

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam heeft vanmiddag zijn deuren in verband met een verwachte demonstratie gesloten. Die zou plaatsvinden voor de deur van het consulaat aan het Museumplein in de hoofdstad. Dat laat de diplomatieke instantie vandaag weten.

Op de Dam hebben vanmiddag enkele tientallen mensen gedemonstreerd tegen de film. Volgens de politie verliep de betoging rustig. Er zijn geen arrestaties verricht. De organisatie was in handen van de stichting Cleopatra, een vrouwenbeweging. De deelnemers van de manifestatie keerden zich tegen "de tendens in het Westen dat Allah in zijn eer wordt aangetast". De demonstratie was bij de gemeente aangemeld. Die had de organisatie op voorhand geen beperkingen opgelegd.

Lees verder onder de foto

afp

Maker is duister figuur
De maker van de islamvijandige film is volgens Amerikaanse media een duistere figuur met een criminele achtergrond. Justitieambtenaren bevestigden dat om Nakoula Basseley Nakoula gaat, die in Californië leeft, meldde het tijdschrift Time op zijn internetsite. Hij gebruikte verscheidene schuilnamen en werd onder meer wegens bankfraude in 2010 tot een gevangenisstraf van 21 maanden veroordeeld. Toen werd hem ook de toegang tot het internet verboden voor een periode van vijf jaar.

Op de Amerikaanse radiozender Radio Sawa zei een man dat hij de film gemaakt had en dat hij er geen spijt van had. "Ik ben bedroefd door de dood van de ambassadeur (van de Verenigde Staten in Libië), maar ik heb geen spijt dat ik de film gedraaid heb", zei de man, die zich als Nakoula Basseley Nakoula voorstelde, een 55-jarige kopt die in Californië woont.

"Ik lig aan de basis van het filmfragment van 14 minuten dat ik online heb gezet en ik overweeg de hele film vrij te geven", zei hij aan Radio Sawa. De man voelt zich naar eigen zeggen wel schuldig over het geweld dat de film uitlokte. "Amerika ondergaat de gevolgen van een film waarmee het niets te maken heeft."Meld een bug