Verraden door bericht op Facebook

2 terroristen & 3 kompanen opgepakt

kos
Het gerecht heeft in één dag twee belangrijke terreurverdachten ingerekend: Mohamed Abrini (31), wellicht de 'man met het hoedje', en Osama Krayem (23), voortvluchtig sinds de aanslag in de Brusselse metro. Die laatste liep tegen de lamp door een Facebook-berichtje aan zijn broer in Zweden.

Mohamed Abrini - die als chauffeur van Salah Abdeslam al gezocht werd sinds de aanslagen in Parijs - werd gisternamiddag samen met twee kompanen opgepakt in Anderlecht. De eerder op de dag in Laken gevatte Osama Krayem is dan weer de man die vlak voor de aanslag in metrostation Maalbeek gefilmd werd toen hij samen met terrorist Khalid El Bakraoui een ticket kocht én een identieke rugzak droeg. In tegenstelling tot El Bakraoui verliet hij echter de metro zonder zich te laten ontploffen. Sindsdien was hij spoorloos.

Staatsveiligheid kon hem echter traceren na een tip van de Zweedse inlichtingendienst SÄPO. Die ontdekte dat Krayem contact had gelegd met zijn jongere broer. Dat zou via Facebook zijn gebeurd. Broer Anas werd in Zweden in de gaten gehouden omdat hij eveneens dweept met de jihad. Samen met Krayem werd ook een tweede man ingerekend: Hervé B.M. Die zou uit Rwanda stammen en Krayem onderdak hebben gegeven.

Van Abrini wordt tevens vermoed dat hij de derde dader is van de aanslag in Zaventem - de 'man met het hoedje' - maar helemaal zeker is dit nog niet. Vast staat wel dat zowel Abrini als Krayem verbleven heeft in het Schaarbeekse appartement vanwaar de daders van de Brusselse terreur aan hun moordtocht begonnen, wat bewijst dat Abrini er minstens onrechtstreeks bij betrokken was.

Klik hier en lees het volledige verhaal. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees

Reuters