Verloren gewaande ruimterobot Philae gelokaliseerd

Deze illustratie gaf in 2013 weer hoe de Philae op de komeet Tchouri moest landen. De echte landing verliep turbulent.
AFP Deze illustratie gaf in 2013 weer hoe de Philae op de komeet Tchouri moest landen. De echte landing verliep turbulent.
De Europese ruimterobot Philae, waarmee alle contact verloren was na diens turbulente landing in november 2014 op de komeet Tchouri, is door een hogeresolutiecamera van de ruimtesonde Rosetta gelokaliseerd. Dat heeft het Europese Ruimtevaartagentschap ESA vandaag meegedeeld.

De kleine robot had sinds de zomer van 2015 niets meer van zich laten horen. Sinds 27 juli had Rosetta geen pogingen meer ondernomen om weer met Philae in contact te komen.

Philae werd bijna twee jaar geleden door Rosetta op de komeet gedropt. Nog geen zestig uur na de landing viel de landingsrobot stil omdat de batterij leeg was.

De komeetlander stuurde in 2014 korte tijd foto's en data over zijn locatie. Ook vorig jaar gebeurde dat, maar de onderzoekers konden aan de hand daarvan niet achterhalen waar de robot zich precies bevond. Vandaag verscheen Philae ineens voor de camera van Rosetta, die in een baan rond komeet 67P Tchouri zweeft. "We zijn zo blij dat we Philae eindelijk hebben gevonden", zegt een onderzoeker van ESA. De komeetlander is net op tijd gevonden: over een maand wordt ruimtevaartsonde Rosetta buiten dienst gesteld.

Philae was de eerste robot in de geschiedenis die een gecontroleerde landing uitvoerde op een komeet. De bedoeling was dat de lander monsters uit de bodem zou nemen. Maar de batterij was al snel na de landing leeg. De robot is alleen in de zomer van 2015 nog twee keer kort aan geweest.

Onherstelbaar beschadigd

De komeetlander is onherstelbaar beschadigd en keert niet meer terug naar de aarde. De robot bleek nog maar twee van de drie poten te hebben. Ook andere onderdelen zijn kapot gegaan door de extreem lage temperaturen in de ruimte.

Toch zijn de onderzoekers blij dat ze weten wat er met Philae is gebeurd. Nu ze weten waar de komeetlander ligt, kunnen ze de data en foto's die de robot tijdens zijn korte dienstverband stuurde beter in kaart brengen.