Verlengd weekend in Rijsel en Roubaix

Rijsel nieuwe en oude stijl: de Euralillewijk met het tgv-station, terrasjes in het historische centrum
Rijsel nieuwe en oude stijl: de Euralillewijk met het tgv-station, terrasjes in het historische centrum
Verlengd weekend voor de boeg, of gewoon zin in een dagje shoppen en/of cultuur? Waarom zoek je het eens niet bij de buren? Zowel Roubaix als Lille hebben tal van shoppingmogelijkheiden, een gezellig centrum en interessante musea. En dat op maar 120 km van Brussel. 'Allons-y!'

Vlamingen kennen Roubaix alleen als de aankomstplaats van Parijs-Roubaix. Ten onrechte. Ooit was dit Noord-Franse plaatsje een grijze industriestad die je beter kon mijden, maar Roubaix heeft een tweede adem gevonden. Als winkelparadijs bijvoorbeeld. Shoppers kunnen zich uitleven in de vele outletstores, zoals McArthur Glen, pal in het centrum. Je vindt er het hele jaar door kleding van allerlei merken voor heel interessante prijzen.

Eeuwenlang was Roubaix een belangrijk textielcentrum. De vroegere textielfabriek La Manufacture getuigt daarvan. "In dit gebouw was sinds 1900 weverij Craye ondergebracht, gespecialiseerd in stoffen voor meubels", vertelt onze gids. In een grote fabriekshal staan tal van machines en weefgetouwen, veel ervan van Vlaamse makelij. Maarnog specialer is dat ze allemaal wérken. Met een hels geratel en geklop geeft dit levende museum een idee van de evolutie van de textielindustrie.

Voor cultuurfans heeft Roubaix nog een must: het Musée de la Piscine, het enige museum ter wereld dat in een voormalige zwembad is ondergebracht. "Het zwembad werd gebouwd tussen 1927 en 1932 voor de fabrieksarbeiders. In 1985 sloot het de deuren om veiligheidsredenen en zestien jaar later werd het heropend als museum", vat communicatieverantwoordelijke Quentin Réveillon samen.

Bijna alles in dit prachtige art-decogebouw kreeg een nieuwe functie, maar vooral het oude zwembad met beeldhouwwerken is overdonderend!

Leuk met kids
Voor we ons richting Rijsel begeven, duiken we de natuur in. In Armentière ligt Les Prés du Hem, een natuurgebied van meer dan 120 ha met een groot binnenmeer mét strand, de grootste zeilschool van Frankrijk op een binnenmeer, een moeras, een vogelreservaat en een dierenboerderij. Het domein is open van begin april tot en met de eerste week van november. Een ticket kost 5 euro (buiten zomerseizoen), maar er zijn kortingen voor kinderen en gezinnen. In de prijs zitten álle activiteiten begrepen. Zo kan je trampolinespringen, steltenlopen of meedoen met een smokkelspel. Maar het leukst is het blotevoetenpad: over een lengte van zo'n duizend meter wandel je over vijftig types ondergronden, soms heerlijk zacht, soms masserend. Durvers sluiten af met een wandeling door de modderpoel. Gelukkig kan je je voeten wassen!

Iets minder avontuurlijk, maar heel mooi is Mosaïc, een 33 hectare grote culturentuin net ten zuiden van Rijsel. "Mosaïc laat je kennismaken met de verschillende culturele achtergronden van de inwoners van Rijsel aan de hand van tien thematuinen. De nieuwste, in oosterse stijl, ging pas in 2011 open", vertelt persverantwoordelijke Géraldine Oury. Je kan hier makkelijk uren verdwalen in het doolhof, de dieren begroeten, kunstwerken ontdekken en genieten van de rust.

Van maandag tot en met zaterdag betaal je standaard 5 euro, zondag 6 euro. Maar er zijn ook gezinstickets en combitarieven met Les Prés du Hem.

Afsluiten doen we in Rijsel of 'Lille' (Rijsel is eigenlijk de oude Vlaamse naam, red.). In 2004 mocht de stad zich Culturele Hoofstad van Europa noemen en ontdekten vele Vlamingen de gezellige stad met leuke pleinen vol restaurants en bars, architecturale parels, winkels en de jonge (studenten)bevolking. We komen de stad binnen via de Porte de Paris, een triomfboog die de inname door Lodewijk XIV moest vieren. Van hieruit kijken we uit op het stadhuis met zijn beschermde klokkentoren. Van dinsdag tot en met zondag kan je de toren beklimmen voor 6 euro, maar elke eerste en derde donderdag van de maand is dat gratis.

Hét hart van de stad is de Grand Place, officieel 'place du Général de Gaulle'. "Een eerbetoon aan de bekende generaal, die in 1890 in Rijsel geboren werd", zegt Bruno Cappelle van Lille Métropole. De gevels rond dit plein vormen als het ware een panorama van de Rijselse architectuur van de 17de tot de 20ste eeuw. Midden op het plein staat 'De Godin', een standbeeld ter herdenking van de belegering van de stad door de Oostenrijkers in 1792. Ook het mooiste gebouw van de stad staat hier: de Oude Beurs, gebouwd in 1652. "Van buiten lijkt het gebouw één geheel, maar in werkelijkheid bestaat het uit 24 identieke huizen, gebouwd op kosten van 24 kooplieden", legt Bruno Cappelle uit.

Wandel door de gezellige straatjes en laat je verbazen door de gevels in diverse stijlen. De Rue des Vieux Murs oogt middeleeuws. In de Rue des Chats Bossus bevindt zich de mooiste viswinkel van Frankrijk - L'Huîtrière - met unieke mozaïeken.

De Rue Esquermoise is de winkelstraat waar alle exclusieve boetieks gevestigd zijn, en op nummer 25 bevindt zich banketbakkerij Meert, de oudste banketbakker van Lille: opgericht in 1761! De winkels lonken, maar we stappen terug richting station Lille Europe, in de hippe Euralillewijk. Want Rijsel staat ook met beide voeten in de 21ste eeuw...

Praktisch
Erheen: tgv of Eurostar naar Rijsel vanuit Brussel-Zuid bijna elk uur. Rit duurt iets meer dan een halfuur. Ticket h/t vanaf 36 euro. NMBS Europe. Auto: ±1.20 uur rijden vanuit Brussel.

Logeren: All Seasons Roubaix Grand Hotel is na een grondige renovatie onlangs weer geopend. Grote, gezellige kamers, uitgebreid ontbijt en gratis wifi. Gebouw in art-decostijl in centrum Roubaix. Tweepersoonskamer met ontbijt: vanaf 76,50 euro. All Seasons Hotels

Ongewoon overnachten in een rustige omgeving, kan bij Les Cottages du Parc: in een chalet met jacuzzi (vanaf 140 euro), luxesuite (vanaf 180 euro) of... in een opblaasbare bol (vanaf 130 euro). Prijzen voor twee personen met ontbijt. Les Cottages du Parc

Meer info: Tourisme Nord - Destination Lille Metropole

Het Musée de la Piscine in Roubaix: het enige museum ter wereld in een voormalig zwembad
Het Musée de la Piscine in Roubaix: het enige museum ter wereld in een voormalig zwembad