Verkiezingen in Egypte verlopen relatief rustig

Egyptenaren wachten om te kunnen gaan stemmen.
GETTY Egyptenaren wachten om te kunnen gaan stemmen.
Vergezeld van enkele pogingen van de Moslimbroeders om de orde te verstoren, zijn de tweedaagse verkiezingen in Egypte begonnen. De vroegere militaire bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi is duidelijk favoriet.

Volgens lokale verkiezingswaarnemers kwam het vandaag in Caïro, Alexandria en meerdere steden in de provincies tot protesten van de Moslimbroeders, die tot een boycot van de stembusgang hadden opgeroepen. De demonstranten noemen de verkiezingen een "toneelstuk". Voor enkele kiesbureaus ontploften kleine zelfgemaakte springtuigen, waarbij echter niemand gewond raakte. Daarmee blijft de stemming een pak vreedzamer dan vroegere verkiezingen in Egypte. De kiesopkomst is in de meeste districten eerder gering. Maar de kiezers hebben nog tot dinsdagavond de tijd om hun stem uit te brengen.

Al-Sisi was een van de eerste kiezers, die in Heliopolis, een wijk van Caïro, zijn stem afgaf. Het was voor hem zijn eerste verkiezing. Als lid van het leger had nog nooit mogen stemmen.

Analfabeten kregen het nu gemakkelijker dan gewoonlijk. Naast de naam van de kandidaat stond nu voor het eerst ook de foto van beide "rivalen" op het stemformulier afgedrukt. De Europese Unie begeleidt de verkiezing met 150 waarnemers. "We zijn overal vertegenwoordigd met uitzondering van de noordelijke Sinaï, waar we uit veiligheidsoverwegingen niet kunnen zijn", zei EU-woordvoerder Eberhard Laue. Naast de Moslimbroeders hadden ook de islamistenpartij Sterk Egypte en meerdere revolutiegroepen tot de boycot opgeroepen. Duizenden Moslimbroeders en tientallen Democratie-activisten zitten sinds de zomer 2013 in de cel.

Meer dan 53,9 miljoen Egyptenaren zijn kiesgerechtigd. Eerste resultaten worden woensdag verwacht. Het officiële resultaat wordt op 5 juni meegedeeld.

De Egyptische presidentskandidaat al-Sisi.
REUTERS De Egyptische presidentskandidaat al-Sisi.
GETTY
Een Egyptische kiezer aan het stembureau.
GETTY Een Egyptische kiezer aan het stembureau.
AP