Verken het Noord-Koreaanse Pyongyang in deze virtuele toer

Aram Pram, een fotograaf uit Singapore, gespecialiseerd in virtuele tours, heeft van de Noord-Koreaanse overheid de toestemming gekregen om een 22 minuten durende GoPro-tour van hoofdstad Pyongyang te schieten. En wat blijkt? De Noord-Koreaanse trots lijkt op een doorsnee Amerikaanse grootstad.

Pram, die het bedrijf DPRK 360 runt, een project dat tracht het volledige Noord-Koreaanse gebied te visualiseren, beweert dat de beelden niet gecensureerd zijn. Maar wellicht heeft de Noord-Koreaanse regering wel enkele suggesties meegegeven over het te volgen pad.

Wanneer je de beelden bekijkt, kan je al snel opmerken dat de stadsjungle van Pyongyang niet zozeer verschilt van de zielloze, grijze wolkenkrabbers in menig Amerikaanse stad. Het lijkt enkel wat spookachtig door het gebrek aan voertuigen op de boulevards, maar het is allerminst de hel op aarde zoals sommigen zichzelf hebben ingeprent. Het gebrek aan vrijheid, mensenrechten en nog enkele honderden kanttekeningen niet meegerekend uiteraard.