Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images

Vergelijkers gas en elektriciteit razend populair, maar het is opletten voor geschatte jaarprijs

Door de geëxplodeerde gas- en elektriciteitsprijzen is het enorm populair om te zoeken naar de ideale leverancier. Bij prijsvergelijker MijnEnergie waren er tijdens de eerste negen maanden van 2022 dubbel zoveel simulaties als tijdens dezelfde periode in 2021. Bij energieregulator VREG werd de V-test tijdens de eerste helft van dit jaar al bijna even vaak gebruikt als tijdens heel 2022. Maar er schuilt een addertje onder het gras: de geschatte jaarprijs.

14 reacties

 • Rayan El Arami

  2 maanden geleden
  Beste manier is gewoon wat meer te betalen dan je oude contract aan vaste prijs. En het verschil met het voorschot dat je leverancier voorsteld opzij te zetten op een eigen rekening. Zodat je het geld hebt voor de eindafrekening en de rente in je eigen zak kan steken. Ook al is dat niet veel.
 • Stefanie van Dijk

  2 maanden geleden
  Het is een stoelendans in de top 5, als je nu wisselt naar de goedkoopste dan is die tegen dat je contract ingaat de goedkoopste al niet meer. Tenzij je bij de onderste helft zit in de vergelijkingen kun je net zo goed nu niet wisselen, het is een grote gok op het moment
 • Leonarda Van Opbroecke

  2 maanden geleden
  Met die variabele prijzen foefelen ze zoveel ze willen. Waarom geven ze geen vaste tarieven meer, denk je?
 • Chris Op de Beeck

  2 maanden geleden
  Geschatte prijs? Als je via Reëel Lasten Profiel RLP maandelijks laat afrekenen is er toch een juiste prijs om te berekenen! En met SLP Synthetisch Lasten Profiel op een jaar afrekening gebeurd dat op maandelijkse geschatte eenheidsprijs. Vind dit raar per maand wel een juiste eenheidsprijs en op jaarbasis werken ze met geschatte eenheidsprijs. Vind dit toch raar.
 • James Holden

  2 maanden geleden
  Je zou op je persoonlijke account bij je leverancier op elk moment de prijs moeten kunnen opvragen die je betaald. Nu is het gewoon gissen en gokken. Zelfs met een digitale 'slimme' meter (+P1-meter) is het bijna onmogelijk om zelf je eigen verbruik uit te rekenen. Dat kan toch niet meer in 2022...
 1. “Vijf cheques van 500 euro om energiebloedbad te vermijden”: Fernand Huts lanceert opvallend voorstel. Duwt de Wetstraat het door?
  PREMIUM
  Politiek

  “Vijf cheques van 500 euro om energie­bloed­bad te vermijden”: Fernand Huts lanceert opvallend voorstel. Duwt de Wetstraat het door?

  Topondernemer Fernand Huts wil zijn medewerkers maandelijks een “energiecheque” toestoppen om de dure wintermaanden te overbruggen. “Maar dan moet de federale regering dat ook wettelijk mogelijk maken”, zegt hij. Hoe denken de zeven Vivaldi-partijen, die dit weekend discreet begrotingsbesprekingen hielden, daarover? “De prioriteit is nu om mensen te helpen bij hun energiekosten, en alle voorstellen daartoe zijn welkom.”