Verdachte mail ontvangen? Stuur hem naar de overheid!

thinkstock
Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid roept alle internetgebruikers op om verdachte e-mails, zogenaamde phishingmails, door te sturen naar het adres verdacht@safeonweb.be en vervolgens te wissen. Het CCB zal de mails automatisch onderzoeken en desnoods maatregelen nemen om andere mensen ertegen te beschermen.

Uit Eurostat-cijfers van 2015 blijkt dat 9 procent van de Belgische internetgebruikers al eens geld heeft verloren door internetfraude. Daarmee zit België een stuk boven het Europese gemiddelde van 2 procent. Reden voor het Centrum voor Cybersecurity om prioriteit te geven aan het fenomeen. Deze maand start een grote campagne om de bevolking te leren hoe verdachte berichten te herkennen. Links openen, bijlagen bekijken of software downloaden uit zo'n phishingbericht kan gevaarlijk zijn.

Doorsturen
Vooraleer op de deleteknop te drukken, is het wel een goed idee om de mail door te sturen naar het CCB via het adres verdacht@safeonweb.be. "De e-mails gaan dan automatisch door een detectiesysteem. Als er een verdachte link in zit, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de vier belangrijkste browsers", zeg Miguel de Bruycker, directeur van het CCB. "Als er kwaadaardige bijlages bij zouden zitten, worden de gegevens via een centraal platform ter beschikking gesteld van de producenten van antivirussoftware."

Campagne
De campagne rond phishing zal een hele maand duren. Via pamfletten en spots in kranten, op televisie en bij het openbaar vervoer zullen internetgebruikers gesensibiliseerd worden. Voor jongeren verspreidt het CCB een campagnefilmpje via sociale media. Bedrijven kunnen gratis materiaal krijgen om medewerkers, klanten en professionele contacten te wapenen. En via safeonweb.be tot slot kunnen alle internetgebruikers zelf testen hoe goed ze valse van echte berichten kunnen onderscheiden.
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • David Soetewey

  Mooi , werd wel tijd dat onze computer crime unit een pc met e-mail krijgt

 • censor

  wel, heb er juist een verzonden, eentje van pais-bas...is niet de eerste keer. ik vind dat de overheid veel te laks en te laat reageert om dat émailadres (verdacht@...) kenbaar te maken aan de computergebruikers.

 • Tom W

  Leg het internet in Nederland gewoon plat. Dan is er al de helft minder oplichting over de hele wereld.

 • D G

  Werkt hopelijk beter dan het meldingscentrum bij argenta; oplichtingsmail maand geleden doorgestuurd zowel naar meldpunt bij hoofdzetel als naar zelfstandige kantoorverantwoordelijke. Nog geen enkele reaktie. Knap!!

 • Den Andere

  Als iedere Belg 1 verdachte mail doorstuurt, dan ligt de server plat voor de rest van het jaar.