Verbrandde deze man drie maanden geleden al aangespoelde onderdelen van MH370?

Nicolas Ferrier vond een zetel en enkele koffers.
videostill Nicolas Ferrier vond een zetel en enkele koffers.
"Drie maanden geleden vond ik een vliegtuigzetel en aangespoelde koffers op La Réunion, maar ik verbrandde ze." Het zijn de opmerkelijke woorden van Nicolas Ferrier. De man legde nooit de link met het vermiste toestel van Malaysia Airlines. Tot er vorige week nog brokstukken aanspoelden. Hij doet nu voor het eerst zijn verhaal aan de Britse krant The Telegraph.

De man besteedde drie maanden geleden amper aandacht aan de blauwe zetel. Toen hij zijn dagelijkse patrouille van het strand afwerkte op zoek naar afval, was het voor hem gewoon een stuk vuilnis - misschien een zetel van een bus ofzo.

"Het was pas woensdag toen ik me realiseerde wat het had kunnen zijn", vertelt Ferrier. "Wellicht maakte het deel uit van MH370." De man spotte het onderdeel begin mei maar sprak er met niemand over, behalve met zijn vrouw. Tot nu.

Belang
Het was aangespoeld op een uitgestrekt strand nabij Saint-André aan de oostkant van het eiland. Vorige week werd op dezelfde plaats een deel van de vleugel van een Boeing 777 teruggevonden. Maar op dat moment had Ferrier dus geen idee van het belang van zijn vondst.

"Ik vond ook enkele volle koffers, ongeveer op hetzelfde moment", aldus de man. "Ik verbrandde ze. Dat is nu eenmaal mijn job. Ik verzamel afval en verbrand het. Misschien heb ik nog wel meer dingen van dat vliegtuig gevonden zonder het te beseffen."

Zeepokken
Zo zag hij ook al in mei het stuk van de vleugel dat vorige week opnieuw aanspoelde. Toen waren de zeepokken die aan de flaperon of vleugelklep hingen nog in leven, nu waren ze dood volgens Ferrier.

"Net zoals de zetel, wist ik niet wat het was", verklapt de man. "Ik zat erop en gebruikte het als tafel. Ik gaf het weinig aandacht tot ik vorige week het nieuws zag."

Andere getuigenis
Zijn verhaal wordt bevestigd door een lokale vrouw, Isabelle genaamd, die hetzelfde voorwerp zag toen ze op het strand wandelde in mei met haar 10-jarige zoontje Krishna. "Het was het begin van de vakantie, ergens rond 10 mei", verklaarde ze aan nieuwswebsite Zinfos974.com. "Mijn zoontje riep: 'Dat lijkt wel een vleugel van een vliegtuig'." Krishna begon dan te springen op iets dat op een koffer leek. Hij kreeg de valies open en zag dan nog een andere liggen die deels was bedolven onder het zand. Maar het werd hoogtij en dus maakten moeder en zoon zich uit de voeten. Ze gingen naar huis en dachten er niet meer aan. Tot vorige woensdag.

Vragen
De getuigenissen van Nicolas Ferrier en Isabelle doen vragen rijzen. Misschien zijn er de afgelopen maanden wel honderden objecten van vlucht MH370 op het eiland aangespoeld zonder dat iemand er aandacht aan besteedde. "Zelfs nu kan ik het maar niet begrijpen", schudt Ferrier het hoofd. "Voor mij was dat normaal - ik zie de hele tijd afval. Maar van nu af aan zal ik er meer aandacht aan besteden."

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 van de radar en is sindsdien spoorloos. Er waren 239 mensen aan boord van het toestel dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking. La Réunion ligt in de Indische Oceaan, ter hoogte van het eiland Madagaskar. Circa 4.000 kilometer ten oosten van La Réunion is vergeefs naar wrakstukken gezocht.