Venetië staat onder water, evacuaties in Toscane

Een toerist draagt zijn bagage over het San Marcoplein in Venetië.
BELGA Een toerist draagt zijn bagage over het San Marcoplein in Venetië.
Het noorden van Italië wordt dit weekend geteisterd door hevige regenval. Een groot deel van Venetië staat onder water en in Toscane moesten 200 mensen uit hun overstroomde huizen geëvacueerd worden. Dat melden de lokale autoriteiten.

Het regent al enkele dagen fel in het noorden van Italië. In Venetië stond vanochtend 70 procent van de stad onder water. Het waterniveau in de stad bereikte een hoogte van 150 cm boven de zeespiegel. Het fenomeen van de overstromingen in de Dogenstad wordt ook wel 'acqua alta' genoemd.

Op 4 november 1966 werd Venetië het zwaarst getroffen door 'acqua alta': toen stond het water 194 centimeter hoog. De rest van Italië was toen eveneens getroffen door zware overstromingen.

Aardverschuivingen
Ook de regio Toscane heeft te kampen met zware regenval. De lokale autoriteiten hebben al tweehonderd mensen uit hun ondergelopen huizen geëvacueerd. Op sommige plaatsen zijn er aardverschuivingen. In Pisa zitten talloze gezinnen zonder elektriciteit nadat de straten overstroomden. In Livorno, een havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane, is de civiele bescherming standby wegens de hevige regens.

In Ligurië, de regio die in het noorden grenst aan Toscane, moesten dertig mensen uit hun huizen worden geëvacueerd.

PHOTO_NEWS
GETTY
GETTY
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS