Veldbedden voor gestrande reizigers op Zaventem

BELGA
Totnogtoe kan bijna geen enkel vliegtuig landen op Brussels Airport. Door de sneeuw krijgen opstijgende vluchten voorrang. Het ministerie van Defensie stelt tweehonderd veldbedden en evenveel dekens ter beschikking voor reizigers die geen ander onderkomen voor de nacht vonden.

Alle landings- en startbanen zijn open, maar het is momenteel technisch moeilijk om vliegtuigen af te handelen. Activiteiten zoals laden en lossen en tanken van brandstof verlopen moeizaam.

Vluchtstatus
"We verwachten geen aankomende vluchten vóór 16 uur", zo waarschuwt Van der Cruysse. "De situatie verbetert, maar het gaat traag".

Vele vluchten zijn afgelast, anderen zijn vertraagd of werden afgeleid naar Amsterdam of Oostende. Wil je vertrekken of iemand ophalen, bekijk dan eerst de status van de vlucht in kwestie. Meer informatie vind je hier.
 
Kerstnacht op de luchthaven
Het is alvast duidelijk dat niet iedereen Zaventem zal kunnen bereiken of verlaten. De luchthaven maakt zich samen met het Rode Kruis op om honderden gestrande reizigers op deze kerstavond op te vangen en te laten overnachten. De hotels in de directe omgeving van de luchthaven zitten overvol, er worden veldbedden voorzien. De luchthaven is op zoek naar bereidwillige studenten.

Morgen beter

Ook morgen zullen er nog geannuleerde vluchten en vertragingen zijn, maar de toestand wordt minder erg. De weersituatie zal dan ook iets beter zijn, vermits er volgens de huidige voorspellingen geen nieuwe sneeuw verwacht wordt. Omdat het morgen kerstdag is, zijn er minder vluchten en dus minder passagiers. (belga/adv/edp/lb)