Vechten tegen miljoenenverlies: een nieuwe race tegen de tijd is begonnen

Aanbod en wachttijden snel beter, of klanten lopen weg van Zaventem

Brussels Airport is succesvol heropgestart. Maar nu begint een nieuwe race tegen de tijd. Om het miljoenenverlies te beperken, moeten alle 77 maatschappijen zo snel mogelijk aan bod komen en moeten de wachttijden korter.

Gisteren vertrokken en landden de eerste zes vluchten op Zaventem, vandaag staan er een 25-tal op het bord en morgen al ruim 100. "Dankzij het harde werk van ons fenomenaal team rechten we onze rug", zegt Arnaud Feist, topman van Brussels Airport. "Maar we beseffen dat slechts 200 meter van de marathon is gelopen." Al één maatschappij - Delta Air Lines - heeft een van haar twee lijnen met Brussel 'on hold' gezet tot zeker volgend jaar. De vrees bestaat dat ook andere carriers hun aanbod op lange termijn herzien.

Zo valt in de wandelgangen al te horen dat ook de Japanse airline ANA overweegt zich een tijdlang terug te trekken. Vandaag liet de maatschappij alvast weten zeker tot en met 10 april geen rechtstreekse vluchten van of naar Zaventem in te leggen. Ook na die datum is voorlopig nog niets zeker. Bange toeristen uit Japan hebben weinig zin in Brussel. Grote spelers die afhaken: het is slechte reclame. "We doen ons best om iedereen in de komende weken te accommoderen, elkeen iets te geven", aldus Feist. "Evenwicht is nodig. Ze moeten weten dat ook zij belangrijk zijn, dat Brussels Airport niet rond één maatschappij draait."

Volgens luchtvaartkenners is het ook belangrijk dat de check-in steeds vlotter gaat lopen, zodat reizigers geen extra uren verliezen. "Dat is vooral van tel voor zakenreizigers", zegt Luk De Wilde. "Zij zijn het gewend om een uurtje voor vertrek in te checken. Nu zit er zo'n vier uur tussen vertrek in de stad en opstijgen. Als dat niet een stukje versnelt, gaan ze alternatieven zoeken. Met de trein spoor je in 1,5 uur van Brussel naar de luchthaven van Parijs."

Als er te veel klanten weglopen - zowel maatschappijen als passagiers - kan dat een miljoenenverlies betekenen voor Zaventem.

Onze reporter vloog gisteren vanuit Zaventem naar Athene. Zijn verslag leest u op HLN PLUS. Klik hier en proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees

Belga