Vannieuwkerke en geviseerde ref roken vredespijp

Karl Vannieuwkerke en Luc Dhondt, de scheidsrechter waarover het allemaal ging.
Facebook Karl Vannieuwkerke en Luc Dhondt, de scheidsrechter waarover het allemaal ging.
Er is de voorbije dagen heel wat te doen geweest over de brief die sportjournalist Karl Vannieuwkerke op zijn Facebook gooide waarin hij het gedrag van een jeugdvoetbalscheidsrechter aanklaagde. Ook de geviseerde ref reageerde daarop, maar gisteren hebben de beiden het voorval uitgepraat.

De bal ging aan het rollen toen het het dochtertje van Vannieuwkerken vorige zondag een minivoetbalmatch wou gaan spelen met de U13 van ZVC Eernegem. De scheidsrechter met dienst hanteerde de regels van het boekje, maar dat viel in slechte aard bij de sportjournalist, die vergeleek met "een stem zoals ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse bunkers moet hebben geklonken." Ook de reactie van scheidsrechter Luc Dhondt liet niet op zich wachten, maar gisteren hebben de twee het hele voorval uitgepraat in het Bondsgebouw.

"Toen ik om halfvier de hal van het gebouw aan de Houba Destrooperlaan binnenstapte stond de scheidsrechter die zondag de match floot al te wachten aan een tafeltje waar een paar uur later genodigden het glas zouden heffen voor de oefeninterland van de Rode Duivels. We keken naar me mekaar en glimlachten. Ik stak mijn hand uit, hij de zijne. Ik excuseerde me voor mijn verwijzingen naar Nazi-Duitsland. Hij grinnikte en zei dat hij wel was geschrokken maar dat er nu al grapjes over werden gemaakt en dat humor een deel van het leven is", zo klonk het onder meer in een nieuwe Facebookpost van Vannieuwkerke.

's Avonds volgden het duo samen de interland tussen België en Spanje in de studio's van Sporza. "We hadden fijne gesprekken: over het leven, over de job, over kinderen... (...) We maakten ook grappen. 'Kijk hier Kevin De Bruyne. Die heb ik in Drongen ook nog gefloten!', zei hij. 'Vandaar dat hij nog in Duitsland is gaan voetballen?', repliceerde ik. We lachten en gaven mekaar een hand. De handdruk van het wederzijdse respect."

Hieronder de integrale brief van Vannieuwkerke: