Vande Lanotte: "Stop met paniekzaaierij: toon cijfers stroomverbruik dagelijks"

Johan Vande Lanotte.
BELGA Johan Vande Lanotte.
Sp.a-Kamerlid Johan Vande Lanotte vraagt de regering om dagelijks de cijfers te publiceren over het elektriciteitsverbruik en de capaciteit in België. "Alleen zo kan er een eind komen aan de paniekzaaierij in het dossier", meent de gewezen minister.

Vande Lanotte dient een voorstel van resolutie in, waarin gevraagd wordt de volgende cijfers op dagelijkse basis te publiceren: het aantal megawatt elektriciteit dat op het piekmoment verbruikt werd, het aantal megawatt binnenlandse capaciteit dat niet werd verbruikt (inclusief de strategische reserve), het aantal megawatt dat uit het buitenland werd ingevoerd (inclusief de overgebleven importcapaciteit), en het aantal megawatt dat door België werd uitgevoerd.

"De bedoeling van deze publicatie is om eindelijk het debat op een objectieve manier te voeren, zodat het (een dreigende black-out, nvdr) niet langer als excuus wordt gebruikt om bijvoorbeeld de kerncentrales Doel 1 en 2 langer open te houden", zegt Johan Vande Lanotte.

Het doel is dat een dreigende black-out niet langer als excuus wordt gebruikt om bijvoorbeeld de kerncentrales Doel 1 en 2 langer open te houden

Kamerlid Johan Vande Lanotte (sp.a)