Van wafels tot wereldkeuken: dit zijn de lekkerste foodtrucks van het land

Gastronomie op wieltjes

RF
Foodtrucks scoren goede punten, zowel voor eten als voor sfeer en gezelligheid. Maar waar scoor je de lekkerste hapjes? Deze veertien foodtrucks blinken uit in hun specialiteit: van wafels tot wereldkeuken. Voor meer smakelijke tips: volg Goesting op Facebook.

Kasserol: méér dan lekker eten

"Koken doen we met lokale producten", zegt Vincent Verbeeck, die de zaak samen met zijn broer Benoit en Tom van Nuffelen runt. "Bij ons proef je een eigentijdse versie van oma's keuken. Als gediplomeerd kok wilde ik graag mijn eigen zaak starten en de keuze voor een foodtruck maakte ik bewust. Je werkt niet in een of andere achterkeuken, maar hebt direct contact met je klanten. Ik zie hen watertanden en genieten terwijl ik in de potten roer en krijg onmiddellijk feedback."
kasserol.be.

RF
Bij Kasserol proef je een eigentijdse versie van oma's keuken.
RF Bij Kasserol proef je een eigentijdse versie van oma's keuken.

A-petite: mediteraans aperitieven

Zaakvoerster Kirsten Ujvari: "Ik ben verzot op de mediterrane gastronomie en ben op zoek gegaan naar de échte smaken van het zuiden, zoals je die proeft bij kleine, lokale boeren. Ik ben erg fier op het resultaat."
"Ik droomde er al lang over om mijn liefde voor eten, het aperomoment en het foodtruckgebeuren samen te brengen, en vorige zomer overviel me opeens het 'nú of nooit'-gevoel. Ik ben blij met mijn keuze, het is heerlijk om de ene dag op een jazzfestival aan zee te staan en de andere op een congres in Limburg."
www.a-petite.be.

RF

Kilimanjaro: iedereen op wereldreis

Mijn Pop-uprestaurant-winnaars Jaro Steens en Hanne Verstreken slaan een nieuwe weg in met Kilimanjaro. Hanne: "Het idee is om iedereen mee op wereldreis te nemen. We bieden telkens twee à drie gerechtjes uit verschillende landen aan en wie ons privé inhuurt, mag zelf kiezen waarheen de reis gaat. Onze droom is om in de winter op 'studiereis' te gaan en met nieuwe smaken terug te komen. We willen mensen nieuwe dingen laten ontdekken."  
www.jarohanne.com.

Kilimanjaro wil mensen nieuwe dingen laten ontdekken.
RF Kilimanjaro wil mensen nieuwe dingen laten ontdekken.

Mission Masala: Indiase boerenkost

Pavan Bajwa brengt met Mission Masala een stukje India naar België. "Ik wil authentiek, huisgemaakt Indisch eten naar de straten van België brengen, zonder culinaire opofferingen te moeten doen door de schaalvergroting. Voorlopig serveer ik vier schotels, waaronder een kikkererwtencurry en kip masala, uit Punjab, 'het land van de vijf rivieren' in Noord-India. Deze regio heeft een erg rijke keuken. Er wordt veel aan landbouw gedaan en de maaltijden moeten voldoende energie leveren voor het werk. Ik bereid dus met andere woorden Indische 'boerenkost', maar besteed ook veel aandacht aan de presentatie."  
www.missionmasala.be.

Mission Masala brengt een stukje India naar België.
RF Mission Masala brengt een stukje India naar België.

Chang Noi: Thaise fingerfood

Olivier Vandercapellen en zijn Thaise vriendin Sue Ngarmprom waren allebei zonder werk gevallen en verkasten een zestal maanden naar Thailand om hun gedachten weer op een rijtje te krijgen. De Thaise streetfoodscene inspireerde hen om een foodtruck uit de grond te stampen. "Wij serveren enkel Thaise producten. De pad thai is ons vlaggenschip: roergebakken rijstnoedels met garnituur. Daarnaast hebben we ons gespecialiseerd in kleine hapjes, zoals brochetjes, loempiaatjes en nog enkele kleine dingen, Thaise fingerfood, zeg maar."  
www.changnoi.be.

RF
De pad thai is het vlaggenschip van Chang Noi.
RF De pad thai is het vlaggenschip van Chang Noi.

Wafels En Zo: creatief met zoetigheid

Werner Suetens schuimt al enkele jaren markten en evenementen af met Wafels En Zo: gastronomische wafeltjes en zoete en hartige pannenkoeken. "Alles wordt ter plekke gebakken, zo ben je zeker dat alles dagvers is. Ik werk bovendien met kwaliteitsvolle producten. Dat is beslist verschillend van heel wat andere wafelkramen. Het aanbod wafeltjes is ook heel divers: ik maak er met vanille, stukjes chocolade, frangipane, framboos en amandel, appel en kaneel en nu in het zomerseizoen ook citrus. Binnenkort komen er 'begijntjes' bij, mijn eigen variant op de bekende madeleinetjes. Ik probeer creatief te zijn."
www.wafelsenzo.be. 

RF
Het aanbod wafeltjes is heel divers bij Wafels En Zo.
RF Het aanbod wafeltjes is heel divers bij Wafels En Zo.

Le Van Rouge: tapas en veggie

Ward De Muynck raakte verknocht aan wijn op de familiewijngaard Château Castigno in Zuid-Frankrijk. Toen hij voor de liefde naar België terugkeerde, ging hij met een mobiele wijnbar de boer op. "Maar als er gefeest wordt, zeker in Vlaanderen, dan willen we iets fijns om te drinken én om te eten", zegt hij. "Daarom bereiden we gerechtjes die passen bij onze eigen wijn. We focussen op twee dingen: enerzijds goede, verzorgde tapas en ten tweede de vegetarische loumiburger, met haloumi, een speciale kaas om te bakken. De kaas komt van bij een collega van mij die zelf zijn haloumi maakt, in Berlare - hij noemt het berloumi. Op basis daarvan heb ik een burger gemaakt met een artisanaal zuurdesembroodje, aubergine, hummus, een sausje en de haloumikaas op de plancha."
www.levanrouge.com

Deze kindjes lijken wel zin te hebben in een lekkere burger.
RF Deze kindjes lijken wel zin te hebben in een lekkere burger.

Foodies on Tour: kwaliteit uit het vuistje

"Foodies on Tour is gloednieuw", zegt zaakvoerster Conny Van Wauwe. Eind april was ons eerste foodtruckfestival. De truck was pas vier dagen ervoor klaar, stressen! Gelukkig hebben we onze vuurdoop zeer goed overleefd. Wat je bij ons mag verwachten? Pure producten en verse seizoensgroenten, goed afgekruid en afgestemd op het weer. Lekker eten in streetfoodformaat. Daarom moest ik een stijlvolle foodtruck hebben, met een huiselijke, houten keuken. Uiteindelijk heb ik er meer dan 30.000 euro voor neergeteld. Niet goedkoop, maar dat is nog steeds een pak minder dan een restaurant met personeel. En daarbij, het is een investering in mijn geluk!" (lacht)
www.foodiesontour.be.

Johan Martens

Lizzy in the sky... with diamonds: geluk in een potje

Als er één iets is dat een stralende zomerdag nog mooier kan maken, is het wel een ijsje. "Ijsjes maken toch iedereen gelukkig?", stelt Liesbeth Vijverman. "De gezichten van mijn klanten verklappen dat, zeker van de allerkleinsten. Maar ook in de meeste volwassenen komt het kind terug naar boven wanneer ze hun toppings staan te kiezen. Bij Lizzy in te sky... with diamonds stel je jouw eigen ambachtelijke coupe samen, met gezonde toppings als fruit en granola, of minder gezonde à la brownie en cookies. Naast ambachtelijk ijs, bied ik ook smoothies, taarten en cupcakes aan. www.lizzyinthesky.be.

Bij Lizzy in the sky... vind je gezonde én ongezonde toppings.
RF Bij Lizzy in the sky... vind je gezonde én ongezonde toppings.

Sjampetter: ontbijt uit grootmoeders tijd

Een uitgebreid ontbijt in een heerlijk nostalgisch jasje, meer heb je toch niet nodig om je dag goed te beginnen? Zelfs als je geen ochtendmens bent, tovert Michiel De Rouck met zijn Sjampetter gegarandeerd een glimlach op je gezicht. "Ik ben nogal nostalgisch aangelegd", vertelt Michiel. "Oude dingen zijn toch veel gezelliger dan nieuwe? De sfeer van vroeger vind ik super. Ik kocht enkele ouderwetse picknickbanken en ik besloot om volledige picknicks en brunches op locatie te organiseren, met servies zoals bij oma en opa en met de nodige tierlantijntjes. Hoe kon ik dat nu gemakkelijker presenteren dan met een foodtruck?" 
www.desjampetter.be.

Tjorven Boucher
Picknicks en brunches met servies zoals bij oma en opa.
Tjorven Boucher Picknicks en brunches met servies zoals bij oma en opa.

De Koffiequeen: beroemde koffie

Dé KoffieQueen is Dorine Clement uit Kortrijk. Haar mobiele koffiebar Maurice is een bekend gegeven voor tv-kijkend Vlaanderen: Iedereen Beroemd gebruikt namelijk deze koffiemobiel voor De Barista. Dorine: "Mijn specialiteiten? Mooie, lekkere koffie natuurlijk. Eigenlijk is het best wel vreemd dat ik koffie serveer, vroeger dronk ik namelijk enkel thee. 
Pas in Australië ben ik koffie echt beginnen appreciëren. Zo lekker, daar!"   www.koffiequeen.be.

RF
Maurica (links) is de koffiemobiel uit Iedereen Beroemd.
RF Maurica (links) is de koffiemobiel uit Iedereen Beroemd.

Spithouse: broodje kip

Zaakvoerder Quinten Goekint: "Het begon allemaal met de zin in een broodje kip. Ik kocht een kip aan het spit en legde het vlees op een broodje. Het was heerlijk. Op enkele evenementen experimenteerde ik met deze kipburgers. Ik merkte dat het echt enorm gesmaakt werd. De gerechten worden geserveerd met zelfgemaakte sauzen, dressings en kruidenmixen. Ik experimenteer veel. Op barbecues zorgen we meestal ook voor een vegetarisch aanbod, maar ik hou het toch nog altijd het liefst bij vlees. Wel gebruiken we biologisch materiaal om onze burgers te bereiden."
www.spithouse.be.

De biologisch bereide spitburger van Spithouse.
RF De biologisch bereide spitburger van Spithouse.

Ex-Dees: haute-dogs

De hotdog is weer helemaal hip! Maar Frederic van Ex-Dees wist dat natuurlijk al langer. Ex-Dees heeft de hotdog opnieuw uitgevonden. Het is niet meer iets wat je krijgt op een verjaardagsfeestje met te veel ketchup en te weinig worst. Zeg dus niet hotdogs, maar wat dan wel? "We brengen een haute-dog, een culinaire hotdog eigenlijk", zegt Frederic. "Ik sta erop dat ze verkocht worden aan democratische prijzen én met de glimlach." 
exdees.weebly.com.

RF

Busserie: een vleugje Engeland

Traiteur Gobert heeft in Knokke een winkel vol trendy lekkers. Daarnaast zijn ze in bezit van een authentieke Engelse dubbeldekker waarmee ze rondtoeren. Patrick Gobert: "Onze Engelse dubbeldekker hebben we zes jaar geleden op de kop kunnen tikken. Het is een originele bus uit 1968 die vroeger werd gebruikt in Norwich. Het is ook de enige Engelse dubbeldekker in België. We hebben ons concept helemaal op dat Engelse afgestemd: in onze bus kan je heerlijke fish and chips krijgen." 
busserie.be.

RF
De authentieke Engelse dubbeldekker van Brusserie.
RF De authentieke Engelse dubbeldekker van Brusserie.