Van Rompuy: "De grootste premier ooit"

Uit de oude doos: Jean-Luc Dehaene met naast hem Herman Van Rompuy
PHOTO_NEWS Uit de oude doos: Jean-Luc Dehaene met naast hem Herman Van Rompuy
Een erg emotionele Herman Van Rompuy reageerde zo pas in het speciale vtm-journaal. "Hij was de grootste premier die ons land ooit gekend heeft", zei de president van Europa.

"Ik moet nog altijd bekomen van de schok", ze Van Rompuy. "Ik heb met Jean-Luc Dehaene gans mijn politiek leven opgetrokken. Toen hij minister was zagen we elkaar wekelijks. Ik was zijn vicepremier en hij was wellicht de grootste premier die we ooit gehad hebben. Ik heb hem gezegd: 'Alles wat ik geleerd heb, Jean-Luc, dat heb ik allemaal van u geleerd'. Dat meen ik."

"Hij heeft twee grote verdiensten", zei Van Rompuy. "De eerste is dat hij ons als premier in de eurozone heeft gebracht, maar in de jaren tachtig lag hij aan de basis van het economisch herstel. Zonder hem hadden we die lange weg naar het herstel en de eurozone nooit kunnen afleggen. Hij heeft moed getoond. Hij was een man die een groot diplomaat was maar ook heel doortastend was." "De tweede verdienste waren zijn twee grote staatshervormingen, in 1988 en 1992. Ik ben blij dat ik hem toen heb kunnen bijstaan. Op de twee cruciale domeinen heeft hij een onuitwisbare rol gespeeld."

"Ik heb voor hem ontzettend veel respect, maar ook ontzettend veel vriendschappelijke gevoelens."